Smakosze.pl Przepisy Owiń łyżki ciastem, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
YouTube/@smacznytv

Owiń łyżki ciastem, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam

20 października 2023

Czy wiecie, co się stanie, gdy owiniecie łyżki ciastem francuskim? Powstanie rewelacyjny deser. Ten sposób na przyrządzenie tego smakołyku jest prosty i bardzo przydatny w kuchni. Polecam przepis na deser, który rozpływa się w ustach i będzie idealny na jesień.

Ciasto francuskie to delikatny i pyszny deser

Ciasto francuskie jest rodzajem kruchego ciasta. Składa się z wielu cienkich listków ciasta, które tworzą specyficzną strukturę . Ciasto francuskie jest bardzo delikatne i lekkie. Można wykorzystać je do zrobienia ciast z owocami, kremami, czy do przyrządzenia domowych ciastek.

Ten rodzaj ciasta nadaje się też do zrobienia delikatnych rurek. Jednak jak podejść do tego kulinarnego zadania? Wystarczy wziąć łyżki i owinąć je ciastem francuskim. Wkrótce będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem tego deseru. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego patentu.

rurki
YouTube/@smacznytv
Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g budyniu o smaku waniliowym
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • migdały

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy je w paski. Bierzemy dwie łyżki i owijamy je paskami ciasta . Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajko i je rozmącamy. Smarujemy jajkiem ciasto na łyżkach.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Do garnka wsypujemy budyń, cukier puder i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy ją do miski.

Deser z ciasta francuskiego zachwyci smakoszy

Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, by się schłodziła. Po wyjęciu dolewamy do niej śmietanę i ubijamy . Przekładamy do dozownika, którym będziemy nakładać krem do rurek. Siekamy migdały i wyjmujemy rurki z piekarnika.

Usuwamy łyżki i nakładamy krem do rurek. Zanurzamy końce rurek w posiekanych migdałach. W ten sposób otrzymujemy bajecznie pyszny i delikatny deser z ciasta francuskiego. Polecam ten paten na zrobienie rurek z kremem. Pisaliśmy o przepisie na ciasto z jabłkami od Kasi Cichopek. Radziliśmy, jak zrobić ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego.

rurki
YouTube/@smacznytv
Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domu
Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy