Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.10.2023 11:35

Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

kopytka
YouTube/@gotowanienarauszu

Kopytka możemy jeść jako oddzielne danie albo traktować je jako dodatek do innych potraw. Jednak jak zrobić kopytka, by wyszły jak najlepsze? Jest na to świetny sposób. Sprawdzi się tu sztuczka z ziemniakami. Wypróbujcie ją koniecznie i zróbcie idealne kopytka.

Kopytka na jesienny obiad

Kopytka robimy w prosty sposób. Zwykle przyrządzamy je z ziemniaków, jajek i mąki. Możemy je jeść jako danie z dodatkiem skwarek i smażonej cebulki. Kopytka będą też smacznym uzupełnieniem wielu innych dań. 

Pasują do mięs duszonych, gotowanych i pieczonych. Smakują też wyśmienicie z sosami grzybowymi. Jednak, co zrobić, by kopytka wyszły idealnie? Należy ziemniaki gotować z dodatkiem mleka. Ta sztuczka sprawi, że będą delikatne i kremowe w smaku. Wyjdą też niezwykle mięciutkie.

kopytka
YouTube/@gotowanienarauszu
Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domu

Jak zrobić idealne kopytka?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 125 ml mleka
  • sól
  • jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej

 Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka. Potem je ugniatamy. Zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia. Następnie, gdy ostygną, do ziemniaków dodajemy jajko, pieprz i mąkę ziemniaczaną. 

Teraz dosypujemy mąkę pszenną i zaczynamy wyrabiać masę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i kładziemy masę. Wyrabiamy ją na stolnicy, możemy dosypywać mąki. Robimy wałek z ciasta i kroimy go ukośnie.

Te mięciutkie kopytka będą smakować każdemu

Kopytka wrzucamy do wrzącej wody. Gdy wypłyną, gotujemy je tylko 2 minuty. Do wody można dodać odrobinę oleju. Gotujemy kopytka na małym ogniu. Po odcedzeniu kopytka są już gotowe do podania.

Są bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie. To zawdzięczają gotowaniu ziemniaków z dodatkiem mleka. Polecam tę sztuczkę, bo dzięki niej wychodzą nam idealne kopytka. Pisaliśmy o domowych kopytkach z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić jesienne kopytka z dynią. 

kopytka
YouTube/@gotowanienarauszu