Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna
Kopytka możemy jeść jako oddzielne danie albo traktować je jako dodatek do innych potraw. Jednak jak zrobić kopytka, by wyszły jak najlepsze? Jest na to świetny sposób. Sprawdzi się tu sztuczka z ziemniakami. Wypróbujcie ją koniecznie i zróbcie idealne kopytka.
Kopytka na jesienny obiad
Kopytka robimy w prosty sposób. Zwykle przyrządzamy je z ziemniaków, jajek i mąki. Możemy je jeść jako danie z dodatkiem skwarek i smażonej cebulki. Kopytka będą też smacznym uzupełnieniem wielu innych dań.
Pasują do mięs duszonych, gotowanych i pieczonych. Smakują też wyśmienicie z sosami grzybowymi. Jednak, co zrobić, by kopytka wyszły idealnie? Należy ziemniaki gotować z dodatkiem mleka. Ta sztuczka sprawi, że będą delikatne i kremowe w smaku. Wyjdą też niezwykle mięciutkie.
Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domuJak zrobić idealne kopytka?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 125 ml mleka
- sól
- jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka. Potem je ugniatamy. Zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia. Następnie, gdy ostygną, do ziemniaków dodajemy jajko, pieprz i mąkę ziemniaczaną.
Teraz dosypujemy mąkę pszenną i zaczynamy wyrabiać masę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i kładziemy masę. Wyrabiamy ją na stolnicy, możemy dosypywać mąki. Robimy wałek z ciasta i kroimy go ukośnie.
Te mięciutkie kopytka będą smakować każdemu
Kopytka wrzucamy do wrzącej wody. Gdy wypłyną, gotujemy je tylko 2 minuty. Do wody można dodać odrobinę oleju. Gotujemy kopytka na małym ogniu. Po odcedzeniu kopytka są już gotowe do podania.
Są bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie. To zawdzięczają gotowaniu ziemniaków z dodatkiem mleka. Polecam tę sztuczkę, bo dzięki niej wychodzą nam idealne kopytka. Pisaliśmy o domowych kopytkach z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić jesienne kopytka z dynią.