Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.02.2023 21:16

Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze

ciasto Katarzyny Cichopek
Canva / Frostroomhead ; Instagram / @katarzynacichopek

Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.

Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.

Przepis na przysmak z ciasta francuskiego według Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • masło

  • brązowy cukier

  • cynamon

  • cukier wanilinowy

  • jajko

Przepis na pyszne i proste ciasto z jabłkami i śliwką

Przygotuj owocowe nadzienie do ciasta. W tym celu jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość masła. Owoce podsmaż do miękkości z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu, następnie przełóż je do osobnego naczynia.

Śliwki poprzekrawaj na pół, usuń z nich pestki. Na patelni ponownie rozpuść masło i dorzuć do niego brązowy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować dodaj przygotowane wcześniej śliwki. Owoce smaż do uzyskania konfitury, na koniec dopraw je za pomocą cukru wanilinowego.

Płaty ciasta francuskiego podziel na 6 prostokątów równej wielkości. Na połowie z nich rozłóż równomiernie owocowe nadzienie, pozostawiając czyste boki. Wolne brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie przykryj każdy z prostokątów częścią ciasta bez nałożonych nań owoców. Sakiewki dokładnie zaklej, a na koniec natnij dekoracyjnie nożem w 2-3 miejscach.

Przygotowane ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wysmaruj jajkiem i obsyp cukrem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Słodka przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia możesz przygotować już w kilka minut. Do tego doskonałego deseru nie potrzeba nawet piekarnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pytanie na Śniadanie