Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.10.2023 10:08

Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domu

boczek
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Jeśli jesteście smakoszami boczku, to mam dla was nie lada gratkę. Polecam przepis na doskonały boczek. Wystarczy przygotować słoiki, wypchać je boczkiem i wkrótce cieszyć się znakomitym smakiem tego dania. Przygotujcie ten smakołyk w swoim domu, bo jest naprawdę pyszny.

Ciekawy sposób na przyrządzenie boczku

Boczek ma wielu wiernych zwolenników, którzy dodają go do jajecznicy i omletów. Trafia też do makaronów i na grilla. Boczek możemy podsmażać i dodawać do zapiekanek. Jest on też lubianym dodatkiem do wielu mięsnych potraw.

Smakosze boczku cenią go za smak. Specjalnie dla nich mam przepis na solony boczek ze słoika. Warto go przyrządzić, bo jest naprawdę smaczny. W moim domu stał się prawdziwym kulinarnym hitem. 

boczek
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy
Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek

Jak zrobić solony boczek ze słoika?

Składniki:

  • 2 kg boczku wieprzowego
  • główka czosnku
  • szczypiorek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 200 g soli
  • czarny pieprz

Boczek kroimy na dość duże kawałki i wkładamy go do miski. Przygotowujemy słoiki i wkładamy do nich ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Boczek wkładamy do słoików. 

Do garnka wsypujemy sól i wlewamy gorącą wodę. Mieszamy i zalewę wlewamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy na 2 dni. Następnie wkładamy na 3 dni do lodówki. Po tym czasie solony boczek jest już gotowy do jedzenia. 

Spróbuj solonego boczku ze słoika

Tak przyrządzony boczek może być smacznym dodatkiem do pieczywa. Będzie smakował wyśmienicie z ogórkiem kiszonym. Można wykorzystać go do makaronów, zapiekanek i innym mięsnych potraw. Boczek ze słoika ma wyrazisty smak i aromat.

Możesz dalej go panierować i podsmażać. Solony boczek będzie smaczną bazą do innych potraw. Wypróbuj ten przepis, bo dzięki niemu boczek zyska ciekawy smak. U mnie w domu każdy się nim zajada. Pisaliśmy o smacznym daniu z boczkiem i jajkami. Polecaliśmy przepis na tani obiad z boczkiem. 

boczek
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy