Smakosze.pl Przepisy Owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone
canva.com/Valeria Vechterova

Owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na szybki deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Połączenie borówek oraz serca mascarpone doskonale ze sobą współgra. Samo przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko 15 minut.

Pyszne ciasto bez pieczenia może być również planem awaryjnym na uroczysty obiad, gdy główny deser się nie udał. Poniższa receptura uratuje przyjęcie, ponieważ na pewno wyjdzie tak, jak chcemy.

Z kolei składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Niewielki poziom trudności jest dodatkowym atutem, ponieważ praktycznie każdy może zabrać się za zrobienie tego pysznego ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na owocowe ciasto bez pieczenia

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 g borówek

  • 200 g malin

  • 200 g herbatników

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki masła

  • 200 g serca mascarpone

  • 150 ml śmietany 30%

  • cukier puder 2 łyżki

Zacznij od połamania czekolady i wrzucenia jej do miseczki. Dodaj do niej masło i rozpuść na kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Herbatniki bardzo drobno pokrusz lub rozdrobnij blenderem i zmieszaj z czekoladą.

Formę wyłóż folią spożywczą i rozprowadź na niej masę czekoladowo-ciasteczkową. Wstaw foremkę do lodówki na około pół godziny, aby stężała. W międzyczasie umyj i przebierz owoce, które nie wyglądają okazale.

Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i ubitą śmietaną. Rozprowadź masę na spodzie ciasta. Na górze deseru umieść owoce. Wstaw całość do lodówki na jedną godzinę. Smacznego.

Ciasto bez pieczenia

Źródło: canva.com/belchonock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy