Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki
Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób.
Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku.
Pączki Anny Lewandowskiej
Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, a według tradycji tego dnia należy zajadać się pączkami oraz faworkami. Jeśli jednak wolisz trzymać linię i nie opychać się niezdrowym cukrem - spróbuj pączków od Anny Lewandowskiej.
Dzięki nim możesz cieszyć się pysznym smakiem tradycji, a przy okazji nie obawiać się o przybieranie na wadze. Jej przepis na pączki jest dietetyczny i zawiera w sobie niewiele kalorii, dlatego można bez wyrzutów sumienia próbować ich praktycznie każdego dnia.
Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.
Przepis na dietetyczne pączki
Składniki:
-
80 ml oleju kokosowego
-
70 ml miodu
-
4 jaja
-
100 g mąki kokosowej
-
1/2 łyżeczki sody
-
gorzka czekolada
-
mus kokosowy
-
kruszone orzechy
Zacznij od włożenia słoiczka z olejem kokosowym do kąpieli wodnej. Dzięki niej tłuszcz się roztopi i będzie można połączyć go z resztą składników. Gdy olej będzie już płynny, a przy okazji chłodny, przelej go do sporej miski, w której przygotowywane będzie ciasto.
Do oleju dodawaj stopniowo jajka naprzemiennie z miodem. Ważne, aby całą masę energicznie ubijać, dzięki czemu wprowadzi się do niej znacznie więcej pęcherzyków powietrza. Gdy masa będzie puszysta, dodaj do niej mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Przełóż ciasto do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 14 minut. Udekoruj wierzch roztopioną czekoladą i pokruszonymi orzechami. Smacznego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznosci.pl