Smakosze.pl Przepisy Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura
Pixabay / phtorxp

Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura

9 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.

Pączki w wyjątkowej odsłonie, które zachwycą domowników

Mało kto spodziewałby się, że pączki mogą być tak mocno związane z naszą tradycyjną kuchnią. Okazuje się, że wzmianki o tych specjałach pochodzą już z pierwszej polskiej książki kulinarnej. Książka „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” już w 1682 roku poruszała kwestię pączków .

Pączki zyskały status kultowego deseru. Biorąc pod uwagę ich mocne zakorzenienie w naszej kulturze, warto wybrać przepis na smakołyki rodem z dawnych lat . We wspomnianej powyżej księdze nie została zamieszczona receptura na ciasto. Jednak istnieją inne stare przepisy. Dziś weźmiemy jeden z nich pod lupę.

Portal Onet, który powołuje się na bloga Retrofusion, podzielił się przepisem na pączki z 1783 roku. Został opublikowany w dziele noszącym nazwę „Kucharz doskonały”. Pączki w takiej odsłonie z pewnością zaskoczą domowników.

Wyborne pączki potrafią zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Nie inaczej będzie w przypadku specjału sprzed lat . Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 30 g mąki

  • 50 g łyżki cukru

  • 4 jajka

  • skórka z pomarańczy

  • 125 ml mleka

  • 125 ml kwaśnej śmietany

  • odrobina soli

  • 800 ml oleju

  • mąka do podsypania

  • cukier puder od posypania pączków

Panierka:

  • 30 g mąki

  • 30 ml wódki

  • 2 jajka

Przepis na pączki z 1783 roku 

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na pączki serowe . Dziś skupimy się na przysmaku sprzed lat. Na początku mąkę, cukier, jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą w garnku. Masa nie może mieć grudek.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje. Mąkę wysypujemy na blat i wykładamy na nią ciasto. Rozsmarowujemy je tak, aby miało grubość około 1,5 cm . Wierzch powstałego placka oprószamy mąką. Czekamy godzinę.

Podczas oczekiwania możemy przyrządzić drugą masę. Jajka mieszamy z mąką, wódką i solą. Powinny one stworzyć jednolitą panierkę. Z ciast pozostawionego na blacie wycinamy kieliszkiem niewielkie pączki. Obtaczamy je w masie z wódką i smażymy na głębokim oleju .

Powyższą czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem. Wielbiciele łakoci z pewnością będą zachwyceni taką alternatywą. Warto również wiedzieć ile kosztują pączki w cukierni Magdy Gessler .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy