Lepsze niż tradycyjne, serowe pączki robi się w mniej niż 20 minut
Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.
Pączki w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że pączki są jednym z najczęściej zajadanych słodkich specjałów. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Już wcześniej na naszym portalu przedstawialiśmy przepis na ten wyjątkowy smakołyk.
Niektórym osobom nie chce się czekać na to, aż pączki wyrosną. W takiej sytuacji warto wypróbować przepis, w którym ten etap jest zbędny. Pączki w takiej odsłonie robi się błyskawicznie. Wystarcza 20 minut.
Receptura na serowe pączki została zaprezentowana na stronie Przepisy Joli. Z pewnością przypadnie ona do gustu smakoszom, który lubią proste i pyszne specjały, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Wiele osób uznaje pączki serowe za lepsze od tradycyjnych.
Pączki serowe przygotujemy ze składników, których znaczną część znajdziemy we własnej kuchni. Nic na tej liście nie powinno wywołać zaskoczenia. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, aby zrobić własne pączki w domowym zaciszu?
500 g zmielonego białego sera
500 g mąki
65 g cukru
4 jajka
15 ml wódki
45 g jogurtu
5 g proszku do pieczenia
5 sody
ulubione nadzienie
cukier puder lub lukier do dekoracji
olej lub smalec do smażenia
Jak przygotować serowe pączki?
Pączki w tym wydaniu nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Na początku upewnijmy się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem i wzbogacamy je o zmielony twaróg oraz wódkę.
Mieszankę ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość łączymy z masą serową. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Najlepiej nabierać je łyżką do lodów zmoczoną w gorącym tłuszczy. Jednak możemy je uformować ręcznie.
Pączki wykładamy na rozgrzany olej lub smalec. Co jakiś czas je obracamy. Wyjmujemy je z tłuszczu na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu nadziewamy. Na koniec dekorujemy je cukrem pudrem albo lukrem. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Jeśli lubisz pączki, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Plama z oleju na ulubionym ubraniu? Spokojnie, rozwiązaniem jest 1 kuchenny produkt
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródło: Przepisy Joli