Smakosze.pl Przepisy Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują
fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

20 września 2024

Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.

Gruszki w occie

Niektórzy kojarzą ocet wyłącznie z wytrawnymi przetworami . A przecież gruszki i śliwki to klasyczne kombinacje, które świetnie odnajdują się w octowej zalewie . Dzięki takim przepisom owoce odnajdują się świetnie w towarzystwie wytrawnych dań.

Dawniej wszystkie słoiki zalewaliśmy po równo octem spirytusowym. Dziś do popularności wracają winny czy jabłkowy . Mają one łagodniejszy aromat i dobrze komponują się z owocami.

gruszki w garnku
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę

Gruszki na zimę

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia pyszności. Autorka przypomina ważną rzecz. Chodzi o to, by dokładnie czyścić gruszki i usuwać gniazda nasienne , bo to najczęstsze przyczyny pleśnienia przetworów.

Składniki

  • 3 kg gruszek
  • 1 szklanka octu winnego 10%
  • 300 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • Garść goździków

Gruszki na zimę

Gruszki obieramy, przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy dokładnie gniazda nasienne. Owoce wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą z łyżką octu. Zapobiegnie to ciemnieniu gruszek, zanim przygotujemy zalewę.

W garnku mieszamy ocet, wodę, cukier i przyprawy . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Do garnka przekładamy gruszki.

Owoce gotujemy w zalewie przez ok. 10 minut od zagotowania , razem niecałe 20 minut. Delikatnie przenosimy je do wyparzonych słoików . Zalewamy wodą z garnka upewniając się, że do każdego słoika trafi po kilka goździków.

Słoiki zakręcamy wyparzonymi dobrymi nakrętkami i pasteryzujemy przez 20 minut. Studzimy na blacie do góry dnem. Do spiżarni przestawiamy po pełnym przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i szybkie ciasto ze śliwkami .

wekowanie gruszek
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki
Polacy się zajadają, a to najgorszy makaron. Nie chcesz go w swojej zupie pomidorowej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy