Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.09.2024 16:13

Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę

orzechy
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Orzechy włoskie są nie lada przysmakiem. Teraz warto zastosować patent z igłą, a przyniesie on pyszny rezultat. Orzechów włoskich w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś. 

Orzechy włoskie jedz dla smaku i zdrowia

Orzechy włoskie naszpikowane są witaminami z grupy B. Zawierają też witaminy A i C. Warte włączyć te smakołyki do swojej diety. Wszystko dlatego, że orzechy włoskie doskonale działają na nasz mózg. Usprawniają procesy myślowe, ale też odtruwają organizm i łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zwykle bywają dodawane do czekolady, batonów, czy innych słodyczy. Są pysznym składnikiem ciast i deserów.

 W każdej postaci cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto zrobić z nich niezwykły smakołyk. Jednak najpierw orzechy włoskie nabijamy na igłę z nitką. Potem przyrządzamy je w apetycznym sosie z winogron. Wychodzi deser, że palce lizać. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

orzechy
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
To ciasto ze śliwkami wymaga 10 minut roboty. Rodzina i znajomi zajadają do ostatniego kawałka

Jak zrobić orzechy włoskie w sosie?

Składniki:

  • 1 kg orzechów włoskich
  • 2 kg winogron
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie dania zacznij od rozłupania orzechów włoskich. W orzechy wbij igłę z nitką. Takie sznury z orzechami powinny mieć około 40 cm długości. Gdy nawleczesz orzechy, zajmij się sosem z winogron.

W tym celu owoce zblenduj i dokładnie odcedź. Powinno wyjść około 1 ½ litra soku winogronowego. Wlej go do garnka i gotuj 20 minut. Zdejmij pianę, a w osobnej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, skrobią i cukrem. Do mieszanki wlej kilka łyżek soku i wymieszaj. Następnie wlej do garnka z sokiem winogronowym. 

Deser, który zaskakuje i smakuje

Wszystko cały czas mieszaj aż do zagotowania. Gdy mieszanka zgęstnieje, zdejmij ją z gazu. Sznury orzechów włoskich zanurzaj w sosie z winogron. Zostaw do ostygnięcia na godzinę, po czym zanurz kolejny raz. Taki smakołyk możesz podać na deser. 

Orzechy włoskie w takim wydaniu warto dodawać do owsianki lub ciast. W słodkim owocowym sosie wzbogacą smak i sprawią, że chętnie po nie sięgniesz. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki na maślance. Radziliśmy, jak nadać kluskom więcej smaku i pięknego koloru. 

orzechy
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2