Pakuję mięso w makaron i podaję na obiad. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przygotuj fantastyczne, lecz nietypowe danie. Makaron faszerowany mielonym mięsem to propozycja unikatowa, ale i smaczna. Zrób i przekonaj się, czy było warto zaryzykować.
Makaron i mielone mięso to nie tylko spaghetti
Kiedy na horyzoncie pojawia się przepis na danie z makaronu, na myśl od razu przychodzą słoneczne Włochy ze swoim klasycznymi pastami. Choć tym razem przedstawiamy potrawę z makaronem w roli głównej, nie ma ona żadnego związku z krajem na południu Europy. Mimo to warto spróbować przygotować ją na obiad, bo z całą pewnością domownicy jeszcze nigdy nie widzieli i nie jedli czegoś tak niezwykłego.
Makaron zostanie nafaszerowany dobrze doprawionym mięsem, a następnie usmażony. Być może brzmi to, jak szaleństwo, ale smak jest nie do pobicia. Potrzebne składniki oraz przepis umieściliśmy w dalszej części tekstu.
Mięso mielone i kilka składników
Jednym z ważniejszych składników tego obiadu jest niewątpliwie mięso mielone. Aby odpowiednio smakowało, potrzebne są również przyprawy oraz kilka dodatków. Danie składa się jeszcze z makaronu, ale nie będzie to ten, który można kupić w każdym sklepie, tylko ten zrobiony własnoręcznie. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a o tym, jak go przygotować zdradzimy w przepisie. Wszystkie potrzebne produkty wymieniliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa
- 150 g cukinii
- szczypior
- natka pietruszki
- ½ + ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 200 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
Przepis na faszerowane kluski
Przygotowanie obiadu rozpocznij od wyrobienia ciasta na makaron. Do miski przesiej mąkę i wsyp pół łyżeczki soli. Wlej olej oraz wodę. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i potnij na równe, szerokie prostokąty.
Do miski przełóż mięso i wsyp posiekany szczypior, natkę pietruszki. Dodaj startą na dużych oczkach cukinię, a całość przypraw pieprzem, solą i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
Na środek każdego prostokąta z ciasta nałóż mięsny farsz. Następnie uformuj z niego coś na kształt pieroga, ale nie zlepiaj ciasta od góry, tworząc charakterystyczną łódkę.
Zawiniątka ułóż na patelni i zalej wodą. Danie gotuj na małym ogniu przez 15 minut i gotowe. Podawaj na obiad, a na pewno będzie wszystkim smakowało.
Sprawdź także