Smakosze.pl Przepisy Pakuję pomidory i cebulę do słoika i wlewam ten sos. Rodzina nie może się nachwalić
fot. youtube.com/smacznytv

Pakuję pomidory i cebulę do słoika i wlewam ten sos. Rodzina nie może się nachwalić

25 lipca 2024

Wydawałoby się, że z hasła „pomidory z cebulą” nie da się zrobić przepisu kulinarnego. To przecież po prostu pomidory i cebula, prawda? Cóż, z tym przepisem to już coś więcej.

Pomidory w słoiku

Pomidory i cebula to jedno z najbardziej klasycznych połączeń w kuchni. Stanowią jedną z podstawowych sałatek, znajdujemy je na kanapkach i w hamburgerach. To smak dzieciństwa, smak wakacji, lecz także wykwintnych połączeń, które zostały z nami na długo.

Nic dziwnego. To po prostu dobra kompozycja . Ostrość cebuli podbija słodycz pomidorów, a zawarte w tych ostatnich kwaśne składniki łagodzą nieco piekący posmak . Stąd właśnie pomysł na przepis, który pozwoli wykorzystać ten efekt w pełni – marynowane pomidory z cebulą, doskonałe na sałatkę.

marynata na pomidory
fot. youtube.com/smacznytv
Przenigdy nie łącz z ziemniakami. Sensacje żołądkowe to najmniejszy problem

Sałatka z pomidorów z cebulą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich wersja ma nieco inny skład marynaty. To przepis, który na pewno pojawi się w domu na stałe, można więc eksperymentować z dodatkami w kolejnych wykonaniach potrawy.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 ml płynnego miodu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • Szczypta płatków chili
  • Sól, pieprz, suszone oregano

Sałatka z marynowanych pomidorów

Pomidory , cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Układamy je warstwami w wyparzonym słoiku. Płynne składniki z przyprawami mieszamy w miseczce.

Marynatą zalewamy pomidory, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Pomidory są gotowe do jedzenia już po kilku godzinach , w lodówce mogą spędzić nawet kilka dni.

Wypróbuj też przepis na marynowaną czerwoną cebulę i sposób na zachowanie świeżości ziół .

sałatka z pomidorów
fot. youtube.com/smacznytv
Wymieszaj z wodą i wypłucz natkę pietruszki. Bez mrożenia wytrzyma długie tygodnie
Wymieszaj jabłka z twarogiem i wstaw do piekarnika. Wyśmienity deser zrobisz w 15 minut
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy