Wymieszaj z wodą i wypłucz natkę pietruszki. Bez mrożenia wytrzyma długie tygodnie
Ta prosta domowa metoda wydłuży żywotność świeżych ziół nawet do kilku tygodni. Możemy więc dzięki niej dłużej cieszyć się sezonowymi ziołami. Sposób zaś jest banalnie prosty.
Przechowywanie świeżych ziół
Natka pietruszki jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ziół w naszej kuchni. Jest jednak rzadko uprawiana na naszych parapetowych plantacjach. Tym ważniejsze jest, by odpowiednio zachować jej świeżość na dłużej.
Oczywiście metoda, którą tu podpowiadamy, ma zastosowanie to wszelkiego rodzaju ziół. Jeśli więc tuż przed urlopem odkryliśmy, że bazylia na balkonie rozrosła się jak szalona, warto ściąć ją i w ten sam sposób wydłużyć jej życie kąpielą w sodzie oczyszczonej.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądJak przechowywać natkę pietruszki
Soda oczyszczona, oficjalnie zwana wodorowęglanem sodu, to nieoceniona w kuchni substancja. Powoduje wyrastanie lekkie ciasta, zmiękcza wodę, pochłania nieprzyjemne zapachy. Nie ma pełnych właściwości odkażających, ale łatwo doczyszcza zioła czy warzywa z pestycydów, środków ochrony roślin i im podobnych substancji. Zadziała także bakteriobójczo na mikroorganizmy zagrażające naszym ziołom zepsuciem.
Dlatego ścięte zioła, takie jak natka pietruszki, najlepiej wypłukać właśnie w roztworze sody. Wypełniamy komorę zlewozmywaka mniej więcej do połowy i wsypujemy do niej 2-3 łyżki sody. W takiej mieszance moczymy nasze przyprawy przez kilkanaście minut.
Natka pietruszki bez mrożenia
Ścięte zioła można następnie posiekać i przełożyć do pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym. Można też zawinąć łodyżki w 2-3 warstwy papieru tak, jak w sklepach zawija się je w celofan. Papier spryskujemy wodą, a całość wkładamy do torebki foliowej. W tych warunkach zioła nawet przez 2 tygodnie będą wyglądały jak świeżo ścięte.
Od czasu do czasu warto dodatkowo „podlewać” ręcznik, w który są zawinięte. W ten sposób można regularnie zużywać nasze parapetowe plony nawet wtedy, kiedy pogoda przestanie dopisywać domowym hodowcom. Kiedy w potrawach używamy świeżych ziół zamiast suszonych, przyjmujemy przelicznik 3:1 według tego, co każe dodać przepis.
Wypróbuj też porady dotyczące wyboru dobrych zakrętek do słoików na przetwory i przepis na chłodnik z cukinii. Kadr wyróżniający pochodzi z kanału prostoismacznie4151 na YouTube.