Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wymieszaj z wodą i wypłucz natkę pietruszki. Bez mrożenia wytrzyma długie tygodnie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.07.2024 06:05

Wymieszaj z wodą i wypłucz natkę pietruszki. Bez mrożenia wytrzyma długie tygodnie

płukanie pietruszki
fot. youtube.com/prostoismacznie4151

Ta prosta domowa metoda wydłuży żywotność świeżych ziół nawet do kilku tygodni. Możemy więc dzięki niej dłużej cieszyć się sezonowymi ziołami. Sposób zaś jest banalnie prosty.

Przechowywanie świeżych ziół

Natka pietruszki jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ziół w naszej kuchni. Jest jednak rzadko uprawiana na naszych parapetowych plantacjach. Tym ważniejsze jest, by odpowiednio zachować jej świeżość na dłużej.

Oczywiście metoda, którą tu podpowiadamy, ma zastosowanie to wszelkiego rodzaju ziół. Jeśli więc tuż przed urlopem odkryliśmy, że bazylia na balkonie rozrosła się jak szalona, warto ściąć ją i w ten sam sposób wydłużyć jej życie kąpielą w sodzie oczyszczonej.

pęczek natki
fot. Canva
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Jak przechowywać natkę pietruszki

Soda oczyszczona, oficjalnie zwana wodorowęglanem sodu, to nieoceniona w kuchni substancja. Powoduje wyrastanie lekkie ciasta, zmiękcza wodę, pochłania nieprzyjemne zapachy. Nie ma pełnych właściwości odkażających, ale łatwo doczyszcza zioła czy warzywa z pestycydów, środków ochrony roślin i im podobnych substancji. Zadziała także bakteriobójczo na mikroorganizmy zagrażające naszym ziołom zepsuciem.

Dlatego ścięte zioła, takie jak natka pietruszki, najlepiej wypłukać właśnie w roztworze sody. Wypełniamy komorę zlewozmywaka mniej więcej do połowy i wsypujemy do niej 2-3 łyżki sody. W takiej mieszance moczymy nasze przyprawy przez kilkanaście minut.

Natka pietruszki bez mrożenia

Ścięte zioła można następnie posiekać i przełożyć do pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym. Można też zawinąć łodyżki w 2-3 warstwy papieru tak, jak w sklepach zawija się je w celofan. Papier spryskujemy wodą, a całość wkładamy do torebki foliowej. W tych warunkach zioła nawet przez 2 tygodnie będą wyglądały jak świeżo ścięte.

Od czasu do czasu warto dodatkowo „podlewać” ręcznik, w który są zawinięte. W ten sposób można regularnie zużywać nasze parapetowe plony nawet wtedy, kiedy pogoda przestanie dopisywać domowym hodowcom. Kiedy w potrawach używamy świeżych ziół zamiast suszonych, przyjmujemy przelicznik 3:1 według tego, co każe dodać przepis.

Wypróbuj też porady dotyczące wyboru dobrych zakrętek do słoików na przetwory i przepis na chłodnik z cukinii. Kadr wyróżniający pochodzi z kanału prostoismacznie4151 na YouTube.

posiekana natka
fot. Canva