Smakosze.pl Przepisy Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę
Screen z film na kanale TikTok milosc_od_kuchni

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

7 lutego 2023

Kotlety z mortadeli są jednym z klasyków wśród tanich pomysłów na obiad. Kultowa potrawa w wersji z przyprawą gyros smakuje jeszcze lepiej, a przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Pełen smaku rarytas z czasów PRL, czyli kotlety z mortadeli, do dziś budzi wiele emocji. Amatorów dania jednak nie brakuje i z pewnością spodoba im się drobny twist uwzględniony w dzisiejszym, inspirowanym pomysłem z kanału TikTok milosc_od_kuchni - z którego pochodzi zdjęcie dania - przepisie. Dodana do panierki przyprawa gyros sprawi, że potrawa stanie się niesamowicie aromatyczna. Nikt się jej nie oprze.

Przepis na kotlety z mortadeli z gyrosem

Składniki:

  • 400-500 g mortadeli

  • 2 duże jaja

  • 250 ml mleka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 1 łyżeczka przyprawy gyros, najlepiej domowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z mortadeli? Do panierki dodajcie gyros, a będzie pysznie

Zaczynamy od pokrojenia mortadeli na plastry o grubości około 2 cm. W misce łączymy mleko, jaja oraz przyprawę gyros. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Wsypujemy tyle mąki pszennej, by uzyskać lejące się ciast o o konsystencji przypominającej masę na naleśniki.

Zanurzamy w nim kawałki mortadeli, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety z mortadeli smażymy na dobre rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron , po czym odsączamy je z nadmiaru łuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką colesław. Smacznego.

Wskazówka: zamiast sporządzać ciasto naleśnikowe, możecie po prostu obtoczyć mortadelę w mące, jajku i bułce tartej. Wtedy przyprawę gyros należy dodać do roztrzepanych jajek.

Na naszej stronie znajdziecie inne na znakomite kotlety. Szczególnie polecamy pyszne mielone z piekarnika . Być może spodobają wam się także pełne smaku kotlety korsarza przygotowywane z piersi kurczaka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/milosc_od_kuchni

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy