Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne
Kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami, śmietaną i serem zachwycą smakiem każdego miłośnika mięsnych potraw. Pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie, a kotlety będą gotowe po 40 minutach pieczenia. Zachwycą soczystością i pełnym smakiem.
Kotlety mielone z piekarnika są klasycznym daniem w zupełnie innej wersji. Takie kotlety zaskoczą formą i przede wszystkim smakiem. Na surowe kotlety mielone połóż podsmażoną na maśle cebulę, starte ziemniaki i śmietanę. Całość oprósz solidnie żółtym serem i wstaw do piekarnika.
Tak podane kotlety mielone będą pysznym daniem na rodzinny obiad. W sumie wystarczy zaserwować do nich porcję surówki, ewentualnie wzbogacić posiłek dodatkową porcją ziemniaków, ryżem lub kaszą. Mielone będą gotowe po 40 minutach pieczenia.
Do kotletów mielonych z piekarnika wykorzystaj mięso mielone z łopatki lub karkówki. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Mielone z tych rodzajów mięsa są doskonale soczyste i pełne smaku. Jeśli do kotletów wybierzesz chudą wieprzowinę, kotlety będą suche w środku.
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki na kotlety:
600 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej
duże jajko
1 łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Dodatkowo:
2 cebule
2 łyżki masła
4 ziemniaki
4 łyżki gęstej śmietany 18%
100 g startego sera żółtego
Jak zrobić kotlety mielone z ziemniakami, śmietaną i serem?
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Z przygotowanej masy wyrób kilka większych kotletów mielonych i przełóż je do wysmarowanego olejem lub oliwą naczynia żaroodpornego.
Posiekaj drobno cebule i zeszklij na maśle, następnie rozłóż po łyżce na każdym kotlecie. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij je z nadmiaru wody i również poukładaj na kotletach. Przykryj śmietaną, posyp startym serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kotlety piecz 30 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut.
Kucharz zdradził najlepszy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Będą idealne na rodzinny obiad. Przygotuj również kotlety schabowe Zagłoba. Takich schabowych jeszcze nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama