Smakosze.pl Przepisy Pan Romek wlał wszystko do słoika i zaczął nim trząść. Tak się robi masło na wsi
screen z filmu na kanale YouTube Romek Zaklinacz Byków

Pan Romek wlał wszystko do słoika i zaczął nim trząść. Tak się robi masło na wsi

20 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapomnijcie o maśle ze sklepu. Pan Romek, zwany w pewnych kręgach Zaklinaczem Byków, robi ten pyszny produkt samodzielnie. Mleko, z którego pozyskuje swój słynny specjał, ma z własnego dojenia ze swoich krów. Smak takiego masła jest nieporównywalnie bardziej pyszny, niż jakiegokolwiek kupnego odpowiednika.

Masło 100% tylko od Pana Romka

Pan Romek śmieje się, że produkuje masło 100%. Na próżno szukać w nim dodatków smakowych i konserwantów. Aby je ubić, wystarczy własnoręcznie wytworzona śmietana i odrobinka soli. Pan Romek wyrabia masło siłą własnych mięśni, z pomocą jedynie słoika.

Pan Romek śmietanę do swojego masła pozyskuje w najbardziej naturalny sposób. Nie używa w tym celu automatycznej wirówki. Mleko z udoju wstawia do chłodzenia, a potem zbiera śmietankę za pomocą łyżki wazowej. Bardziej prawdziwego masła nie znajdziecie w całej Polsce.

Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie

Przepis na domowe masło od Pana Romka

Składniki:

  • 1 l śmietanki
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • duży szklany słój ze szczelną pokrywką

Jak własnoręcznie zrobić najprawdziwsze masło?

Schłodzoną śmietankę na masło przelej do słoika . Zadbaj, aby całość spłynęła do wnętrza naczynia. Następnie dodaj do niej ¼ łyżeczkę soli . Słój szczelnie zakręć.

Złap naczynie w obie dłonie i zacznij nim potrząsać . Ruch musi być energiczny, aby płyn zaczął ubijać się o ścianki. Po kilkunastu minutach ze słoika zacznie dochodzić wyraźniejszy odgłos stukania, zanikać zaś będzie charakterystyczne chlupanie śmietanki . Ubicie masła z tej ilości składników powinno zająć orientacyjnie ok. 30 minut .

Ubite masło zacznij wydobywać ze słoika za pomocą drewnianej łyżki . Wykładaj je na osobną miseczkę. Kiedy wyjmiesz całe masło, uformuj je w kulę i zlej z niego oddzieloną jeszcze maślankę . Czynność powtórz kilka razy, aż pozbędziesz się całkowicie nadmiaru maślanki .

Domowe masło uformuj w zgrabną osełkę . Możesz też podzielić je na mniejsze części. Zapas na później zawiń w papier do pieczenia i przechowuj w zamrażarce . Porcje którą będziesz spożywać na bieżąco, trzymaj w lodówce . Na twarde masło o poranku najlepszy jest ten sposób . Tę awanturę o smarowidło do kanapek słyszano w sąsiednim województwie .

porcja domowego masła.png
Canva / rodeopix z Pixabay

Źródło: YouTube Romek Zaklinacz Byków

Wziął w rękę 2 kawałki karkówki i coś mu nie pasowało. Biedronka tak to skomentowała
Zamówili obiad w szczecińskim barze mlecznym. „Szybko zjeść i uciekać stąd"
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy