Koniec z twardym masłem. Wystarczy trik ze słoikiem i zmięknie błyskawicznie
Twarde masło jest prawdziwym koszmarem w każdej kuchni. Nigdy nie chcę szybko zmięknąć w momencie, kiedy najbardziej go potrzebujemy. Na szczęście z naszym krótkim poradnikiem będziecie mogli na zawsze pożegnać ten problem. Wystarczy słoik i nieco wrzątku, aby zmiękczyć najbardziej oporną kostkę.
Masło jest ważnym składnikiem w życiu każdego kucharza
Masło w naszych kuchniach ma bardzo szerokie zastosowanie. Używamy go nie tylko na kanapki, ale również chociażby do wypieków. Nie raz zdarzy się jednak zapomnieć wyjąć je na czas z lodówki. Zamiast odkładać kulinarne plany na później, skorzystaj z tego prostego i skutecznego sposobu.
To szok co się dzieje w Biedronce, gdy nikt nie patrzy. Pracownica pokazała nagranieJak zmiękczyć masło za pomocą słoika?
Twarde masło już nigdy nie będzie problemem. Poniżej znajdziecie 1 prosty trik, który odmieni Wasze życie. Najlepiej stosować go w sytuacjach, gdy potrzebujemy niewielkiej porcji tłuszczu, np. do kanapek. Do zmiękczania większej ilości są inne, lepsze metody.
Ze zmarzniętej kostki masła odkrój potrzebną Ci porcję. Przełóż ją do miseczki lub na płaski talerzyk. W międzyczasie wstaw do zagotowania wodę. Wystarczy ok. 250 ml, czyli tyle, co objętość standardowej szklanki.
Zagotowaną wodę przelej do słoika lub szklanki. Poczekaj kilka minut, aby naczynie dobrze się nagrzało. Następnie wylej wodę, a ciepłym szkłem nakryj odkrojony kawałek masła. Po kilku minutach zmięknie i będzie idealnie nadawało się do smarowania.
Jakie są jeszcze sposoby na twarde masło?
Jeśli macie do zmiękczenia większą ilość masła możecie wykorzystać metodę opisaną poniżej. Różnica polega na tym, że nie rozgrzewamy słoika lub szklanki, a ceramiczną maselniczkę. Można użyć w tym celu gorącej wody lub np. piekarnika. Tłuszcz po włożeniu do ciepłej maselniczki zacznie szybko mięknąć.
Dobrym sposobem na zmiękczenie masła jest jego starcie na grubych oczkach. Dzięki temu tłuszcz podzieli się na niewielkie wałeczki. Z racji małych gabarytów zmiękną one znacznie szybciej, niż cała kostka w jednym kawałku. Sposób ten polecamy do mniejszych ilości produktu.
Dużą ilość masła, np. do ciasta zmiękczycie za pomocą miksera. Kostkę wystarczy pokroić w nieco mniejsze fragmenty i włożyć do misy urządzenia. Następnie odpalamy mikser i zaczynamy ucierać tłuszcz. Pod wpływem ciepła i tarcia odtaje od razu, a dodatkowo będzie gotowe do dodania do niego pozostałych składników z przepisu.
Dla osób nieposiadających miksera mamy inną radę. Masło możecie rozwałkować, lub utłuc za pomocą łyżki lub tłuczka. Sposób ten wymaga nieco siły i determinacji, jednak jest wyjątkowo skuteczny. Pamiętajcie, aby przed rozbijaniem zabezpieczyć tłuszcz za pomocą folii.
Odważni mogą spróbować roztopić masło w mikrofalówce. Wiąże się to z pewnym ryzykiem, gdyż urządzenie łatwo zamieni nasz produkt w kałużę. Aby tego uniknąć roztapiaj masło bardzo stopniowo, co i raz przekładając je na inny bok. Po ok. 2-3 minutach takiego traktowania powinno być gotowe do użycia. Jeśli kupujecie masło w Lidlu, lepiej zwróćcie uwagę na ten ważny szczegół. W starciu masło kontra margaryna zapadł zaskakujący werdykt dietetyka.