Panie z koła gospodyń pokazały, jak się robi jagodzianki. Nie uwierzysz co dodały do owoców
Jagody są nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe. Można z tych leśnych owoców przyrządzić jagodzianki, na które wiele osób czeka cały rok. Remigiusz Rączka- śląski kucharz odwiedził Panie z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie i dowiedział się, jak zrobić pyszne jagodzianki. Polecamy ten wyjątkowy przepis.
Jagody, jedz je na zdrowie
Jagody kojarzą się z latem i pysznymi jagodziankami. Te lubiane owoce leśne zawierają witaminy: B, C, K oraz silne przeciwutleniacze, które dobroczynnie działają na nasze oczy. Jagody chronią też nasze jelita, naczynie krwionośne, wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu.
Jedzenie jagód łagodzi dolegliwości związane z jaskrą i zapobiegają powstaniu tej choroby. Pomagają nam, gdy nasz wzrok jest zmęczony i bolą nas oczy. Mają też działanie przeciwzapalne. Jagodzianki będą pyszną i zdrową propozycją. Do ich przyrządzenia dodaje się też składnik, który może nas zaskoczyć.
Jak przygotować jagodzianki pań z koła gospodyń wiejskich?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 400 g jagód
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę wsypujemy do miski, a jagody w drugiej misce zasypujemy cukrem i dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Do miski z mąką dodajemy trochę cukru i drożdże oraz mleko. Mieszamy i zarabiamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy lukier do jagodzianek- mieszamy cukier puder i sok z cytryny. Ciasto wyrosło, dodajemy resztę cukru i odrobinę soli. Roztrzepujemy jajka i wlewamy do ciasta. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Jagodzianki- zrób je jak w Jaworznie
Mąka ziemniaczane dodana do jagód sprawi, że sok, który się wydzieli z owoców- nie będzie aż tak płynny. Automatycznie powstaje frużelina i sok się nie wylewa z jagodzianek. To dodatek, na który stawiają panie z koła gospodyń wiejskich z Jaworzna.
Formujemy jagodzianki, ciasto dzielimy na wałki i porcje. Na porcje nakładamy po łyżeczce jagód i formujemy bułeczki. Smarujemy wierzch jajkiem, nakładamy kruszonkę. Jagodzianki układamy w formie. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy je około 25 minut. Pisaliśmy o jagodziankach od Strzelczyka. Informowaliśmy ile trzeba zapłacić za jagodzianki od Magdy Gessler.
Źródło: YouTube/ @raczkagotuje1081