Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na ziemniaki po cabańsku sięga XIII wieku. W życiu nie jadłam lepszej zapiekanki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.07.2023 13:32

Ten przepis na ziemniaki po cabańsku sięga XIII wieku. W życiu nie jadłam lepszej zapiekanki

ziemniaki po cabańsku
YouTube/@obzarciuch

Ziemniaki po cabańsku są tanim i pysznym daniem, które zachwyci smakoszy swoją prostotą i smakiem. Przygotowywali ją czabanowie, czyli pasterze, którzy żyli w okolicach Chrzanowa w XIII wieku. Jedli oni ziemniaki pieczone, które współcześnie też mogą zachwycić. Polecamy przepis na ziemniaki po cabańsku. 

Ziemniaki po cabańsku, czyli jakie?

Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa. W innych regionach Polski znana jako duszonki, pieczonki, czy prażone. To sycące danie preferowali czabanowie, którzy do Polski przybyli w XIII wieku, podczas najazdów tatarskich. Pilnowali oni trzody, która była potrzebna do wyżywienia tatarów.

Tradycyjne ziemniaki po cabańsku przygotowuje się oczywiście z ziemniaków oraz z marchwi, pietruszki, cebuli, kapusty, buraków, boczku, kiełbasy. Do przyrządzenia ziemniaków po cabańsku konieczne jest posiadanie żeliwnego kociołka, do którego trafią produkty. Kociołek jest ustawiany na ognisku, a warzywa i wędliny duszą się i zyskują wyjątkowy smak i aromat.

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Jak przygotować ziemniaki po cabańsku?

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 300 g kapusty
  • 4 duże liście kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na średnią kostkę. Kroimy cebulę i marchewkę w talarki. Kiełbasę kroimy w plasterki, na grubsze plastry kroimy kapustę. Siekamy pietruszkę. Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami boczku, układamy na nich ziemniaki pokrojone, marchewkę, solimy i przyprawiamy pieprzem. 

Układamy kiełbasę, cebulę, kapustę. Posypujemy natką pietruszki i na wierzch przykrywamy liśćmi kapustę. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 60 minut.

Ziemniaki po cabańsku, czyli smak z XIII wieku

Warzywa uduszą się w naczyniu żaroodpornym i puszczą sok. Będą bardzo miękkie i smaczne. Idealnie byłoby przygotowywać to jednogarnkowe danie tak jak w XIII wieku. Do tego byśmy potrzebowali kociołek żeliwny i ognisko.

Tak przyrządzone ziemniaki po cabańsku zyskały, by jeszcze lepszy smak i aromat dzięki duszeniu na ognisku. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic właśnie w taki sposób przygotowują ziemniaki po cabańsku. Są one sycące, zdrowe i bardzo pożywne. Pisaliśmy o prostym daniu jednogarnkowym. Podawaliśmy też przepis na takie danie ze schabu. 

kociołek na ognisku
Canva/Darya Fedorova

Źródło: YouTube/@obzarciuch, wikipedia.org