Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.
Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie.
Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.
Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Przepis na kotlety schabowe z panierką bez jajek
Składniki na 1 porcję:
-
1 kawałek schabu bez kości
-
6 łyżek łyżek wody
-
4 łyżki mąki pszennej
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe bez dodatku jajek? Panierka będzie chrupiąca i pyszna
Mięso rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz je solą, pieprzem i odstaw. Dwie łyżki mąki wymieszaj z wodą, zawiesina musi mieć konsystencję śmietany.
Kotlet obtocz w mące pszennej, następnie w przygotowanej zawiesinie, następnie w bułce tartej. Kotlet smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę na złoty kolor, smacznego.
Przygotuj również soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek , posmakują każdemu. Jeśli masz ochotę na słodki obiad lub sycący podwieczorek- tu poznasz przepis na placki twarogowe, również bez dodatku jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Buraki - lepiej piec czy gotować? Wybierz najlepsze rozwiązanie i ciesz się ich doskonałym smakiem
-
Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy
-
Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad
Źródło: mamaalergikagotuje