Zaskakująca odsłona papryki
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.
Papryka jako zamiennik dla uwielbianej ryby?
Papryka wchodzi w skład wielu dań. Nie może bez niej obejść się, chociażby wyborne leczo. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co Robert Makłowicz sądzi o polskich wydaniach tej kultowej potrawy . Dziś papryka zostanie przez nas wykorzystana w niekonwencjonalny sposób, który zachwyca swoim rybnym smakiem.
Papryka w tym nietypowym wydaniu może spotkać się z nieufnością części smakoszy. Warto jednak pamiętać o tym, że warzywa odgrywają niezwykle istotną rolę w codziennej diecie . Są ważniejsze nawet od rybiego mięsa. Nie bez powodu coraz więcej osób rezygnuje z takich frykasów jak łosoś. Kluczowe są przeważnie aspekty zdrowotne i etyczne.
Niektórzy unikają warzyw, ponieważ kojarzą im się z nudą w kuchni. Wcale tak nie musi być. Papryka imitująca łososia jest tego dobitnym dowodem . Warto po nią sięgnąć nawet z czystej ciekawości. Chęć na dokładkę jest niemal pewna.
Przepis na niecodzienny specjał jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, z łatwością sobie poradzą . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
-
2 papryki
-
200 ml gorącej wody
-
100 g kaparów
-
30 ml soku z cytryny
-
20 ml oliwy
-
45 ml sosu sojowego
-
15 ml soku z buraka
-
5 g wędzonej papryki w proszku
-
2 liście nori
-
2 ząbki czosnku
-
2 g soli
-
pęczek koperku
(Pexels / Angelique)
Papryka o smaku łososia zaskoczy najbliższych
Na początku każda papryka musi zostać umyta i pozbawiona gniazda nasiennego. Warzywa kroimy na spore płaty. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na 20 minut . Skórka papryki powinna stać się brązowa.
Kiedy papryka jest już gotowa, odstawiamy ją do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, obieramy ją ze skórki i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu blendujemy pokruszone liście nori z dodatkiem wody, soku z cytryny, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, wędzonej papryki oraz odrobiny zalewy z kaparów .
Przygotowaną marynatę wylewamy na paprykę, którą umieszczamy w lodówce. Warzywa powinny się w niej namaczać przez 3 godziny . Po tym czasie wyjmujemy nasz specjał z lodówki i odsączamy nadmiar zalewy przy użyciu papierowych ręczników.
Papryka o smaku łososia jest już prawie gotowa. Wystarczy posmarować ją sokiem z buraka, skropić oliwą i oprószyć posiekanym koperkiem. Najlepiej serwować to danie z kaparami. Dobrze pasują do niego również grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Warto również sięgnąć po przepis na bezmięsny tatar .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia Lidla