Smakosze.pl Przepisy Parówki zawijam w chlebie z serem i panieruję. Po usmażeniu smakują nieziemsko
YouTube/@Ricette Fresche

Parówki zawijam w chlebie z serem i panieruję. Po usmażeniu smakują nieziemsko

20 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli lubisz niestandardowe dania, koniecznie spróbuj tego przepisu. Składniki są tanie, a wykonanie bardzo szybkie. Co najważniejsze to danie ma niespotykany smak.

Parówki i ser?

Parówki i ser to najlepsze połączenie. Nie tylko w klasycznym wydaniu śniadaniowym, czyli gotowane parówki i kanapka z serem. Te dwa składniki można również dodać do ciasta francuskiego i zrobić popularną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.

Ten przepis podsunie Ci nie tylko dobry pomysł na szybkie śniadanie, ale i na smakołyki w gronie znajomych. Będą w szoku, co nowego upichciłaś.

parówki.jpg
Canva/@Christian-Fischer

W głowie się nie mieści, co Strzelczyk robi z kawałka schabu. Przy tym kotlety mogą się schować

Co oprócz parówek?

Do przygotowania tego dania składniki nie są drogie. Wszystkie powinnaś mieć w swojej kuchni. Zatem do dzieła. Podobny przepis znajdziesz na kanale Ricette Fresche, skąd pochodzi zdjęcie wyróżniające do tego artykułu.

Składniki:

  • 4 parówki
  • 1 jajko
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry sera żółtego
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić parówki, aby smakowały inaczej?

Na patelni rozgrzej olej. Parówki podsmaż, aż się zarumienią . Z chleba odkrój skórki, a miękką część rozwałkuj na cienki placek. Połóż na nim ser, parówkę i zawiń w rulon. Do miski wbij jajko, dolej mleko, dodaj pieprz i sól, a następnie wymieszaj.

Przygotowane wcześniej rulony z parówkami obtocz w jajku i bułce tartej . Układaj na rozgrzanej wcześniej patelni. Smaż, aż panierka się zarumieni. Podawaj z ketchupem lub z Twoim ulubionym dipem. Sprawdzi się idealnie na śniadanie lub jako przekąska. Przeczytaj, czy zdrowsze są jabłka, czy banany oraz co niesamowitego możesz zrobić ze skórek mandarynek .

olej na opatelni.jpg
Canva/@pixelshot

Ze skórek po mandarynkach nie robię płynu do czyszczenia. Zalewam je tym i zajadam, nie ma lepszego sposobu
Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy