Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem
Wikipedia / foto-lady / CC BY-SA 2.0

Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem

17 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność . Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie.

Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.

Pasta, która zachwyca wielu smakoszy

Śniadanie bywa najlepszą okazją do podania smacznych i zdrowych jajek - zjadamy je chętnie w niemal każdej postaci. Wszelkie jajecznice czy jajka sadzone mogą się jednak czasem znudzić, a w ówczas warto przygotować cudowną pastę do chleba . Jeśli w twojej lodówce zalegają ogórki kiszone, ten przepis pozwoli ci je spożytkować.

Pyszny pierwszy posiłek może też poprawić humor i zapewnić dobry nastrój na cały dzień. Warto więc podarować sobie małą przyjemność i przygotować pyszną pastę jajeczną. W sieci istnieje mnóstwo przepisów na kanapkowy dodatek, ale pasta, którą sporządzisz wedle tej receptury, zawróci w głowie niejednemu. Dużo wnosi dodatek szczypiorku, który nadrabia świeżością.

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu , z którego dowiesz się jak przygotować najlepsze ciasto bez pieczenia. W tym tekście zdradzamy jak zrobić najlepszy krupnik.

Przepis na pastę jajeczną

  • 5 jajek

  • 2 ogórki kiszone

  • 100 gramów sera żółtego

  • 3-4 gałązki szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • pół łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżeczki majonezu

Najpierw należy ugotować jajka na twardo. 7 minut we wrzątku powinno w zupełności wystarczyć. Ugotowane jajka na twardo musimy pokroić w drobną kostkę. Możemy również je posiekać przy użyciu blendera. Podobnie postępujemy z  serem i ogórkami kiszonymi.

Szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich majonez oraz musztardę i mieszamy. Dodaj do miski również ser, pieprz i sól, aby zwiększyć intensywność dania.

Pastę schowaj do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.  Idealnie komponuje się z pieczywem, szczególnie bochnami domowej roboty. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: .zrobtosmacznie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy