Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra
Pasta kanapkowa z bobu to pomysł na solidną dawkę energii z samego rana. Pasta jest lekka, zdrowa, ale i bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego chleba, kozim serem, pomidorem lub innymi, ulubionymi dodatkami, dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienitą pastę kanapkową. Więcej nie zjesz innej.
Bób jest przepysznym i zdrowym warzywem, a niedawno zaczął się sezon na strączki. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele pysznych potraw z dodatkiem bobu. Jedną z moich ulubionych jest pasta kanapkowa z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, jest lekka, zdrowa i bardzo pożywna.
Pastę kanapkową możemy podać solo do pieczywa lub grzanek ziołowych. Pasta z bobu doskonale smakuje również w towarzystwie koziego sera, mozzarelli, twarogu i wszystkich świeżych warzyw. Możemy przygotować z niej więc pyszne kanapki na śniadanie lub kolację.
Bób czasem powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Jest na to jednak skuteczny sposób. Do gotującej się wody z bobem dodaj gałązki świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Możesz również przed gotowaniem zalać strączki gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny.
Z bobu przygotujesz również pyszne puree , będzie idealne do drugiego dania zamiast ziemniaków, a także puszyste i lekkie kotleciki z bobu i jajek , są świetnym zamiennikiem tradycyjnych, mięsnych kotletów.
Przepis na pastę kanapkową z bobu
Składniki:
-
250 g bobu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
duży ząbek czosnku
-
łyżka soku z cytryny
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypta cukru
Jak zrobić pastę z bobu na kanapki?
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, gotuj około 10-20 minut, do miękkości, następnie odcedź go i zblenduj na gładką masę z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionym pieczywem i dodatkami. Gotową pastę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
Źródło zdjęcia: canva/ Shaiith
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: lawendowy-dom.pl