Pasta kanapkowa z jajek i suszonych pomidorów
Smaczna pasta może być doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Warto urozmaicić śniadanie, sięgając po delikatną jajeczną kompozycję z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyrządzicie ją błyskawicznie, a smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujcie koniecznie.
Podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszną pastą jajeczną z dodatkiem papryki czy duszonych pieczarek . Teraz na tapet bierzemy inny wyrazisty dodatek , który doskonale podkreśli smak jajek. Suszone pomidory nadadzą paście wyjątkowego aromatu i pięknych akcentów kolorystycznych.
Przepis na wyśmienitą pastę z suszonymi pomidorami
Składniki:
-
6 jaj
-
6 większych kawałków suszonych pomidorów z oleju
-
2 łyżki domowego majonezu
-
1 łyżeczka ulubionej musztardy
-
1 łyżeczka ketchupu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka myjemy, gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy je, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem. Pomidory wyjmujemy z zalewy i siekamy. Łączymy je z jajkami.
Dodajemy majonez, musztardę i ketchup. Natkę pietruszki siekamy i również wsypujemy do miski z pastą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pierzem i podajemy.
Wskazówki:
-
Jeśli dysponujecie tylko suszonymi pomidorami bez oleju, zalejcie je uprzednio wodą i zostawcie na chwilę w takiej kąpieli. Gdy nieco zmiękną, płyn odlejcie, a dalej postępujcie jak w przepisie.
-
Aby pasta była nieco bardziej ostra, warto użyć pikantnego ketchupu i wyrazistej musztardy np. francuskiej. Można też pokusić się o dodanie posiekanej papryczki chilli.
Źródło zdjęcia: canva/beats3
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: oryginalnysmak