Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych
Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.
Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie.
Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.
Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych
Składniki:
-
2 jajka
-
2 puszki podwędzanych szprotek w oleju
-
1 cebulka
-
3-4 kiszone ogórki
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty ze szprotek
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę. Szprotki odsącz z zalewy, jednak nie całkowicie, tylko pozostaw trochę oleju.
Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj rozdrobnione składniki. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
-
Jeśli chcesz, by pasta miała bardziej smarowną konsystencję, wymieszaj ją z 1-2 łyżkami majonezu.
-
Możesz też do niej dodać trochę posiekanej zieleniny, np. szczypiorku, natki pietruszki.
W naszym serwisie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne pasty śniadaniowe. Zobacz, jak zrobić pastę z kurczaka , a także jak przygotować pastę na bazie suszonych pomidorów .
Źródło zdjęcia: canva/voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis