Smakosze.pl Przepisy Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych
canva/wideonet

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.

Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie.

Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 puszki podwędzanych szprotek w oleju

  • 1 cebulka

  • 3-4 kiszone ogórki

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty ze szprotek

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę. Szprotki odsącz z zalewy, jednak nie całkowicie, tylko pozostaw trochę oleju.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj rozdrobnione składniki. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, by pasta miała bardziej smarowną konsystencję, wymieszaj ją z 1-2 łyżkami majonezu.

  • Możesz też do niej dodać trochę posiekanej zieleniny, np. szczypiorku, natki pietruszki.

W naszym serwisie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne pasty śniadaniowe. Zobacz, jak zrobić pastę z kurczaka , a także jak przygotować pastę na bazie suszonych pomidorów .

szprotki
szprotki

Źródło zdjęcia: canva/voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy