Smakosze.pl Przepisy Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie
canva/arfo

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

8 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzy ci się coś smacznego na śniadanie? Możesz przygotować pastę z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Wystarczy, że wymieszasz rozdrobnione składniki, doprawisz je i gotowe. Spróbuj, a dzisiejszy przepis na proste śniadanie z pewnością wykorzystasz jeszcze nie raz.

Pasty do pieczywa są o wiele smaczniejsze niż zwykły, żółty ser czy plasterek wędliny. Kuszą bogactwem smaku, wilgotnością i aromatem. Do ich przygotowania zwykle wystarczy kilka minut.

Naszą pastę możesz zrobić z wędzonej makreli, jednak jej oczyszczenie zajmie trochę czasu. Gdy jednak sięgniesz po makrelę z puszki, zrobisz pastę ekspresowo. Co więcej, pastę śniadaniową możesz przygotować spokojnie wieczorem. Nie straci nic na smaku.

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Składniki:

  • 2 puszki fileta z makreli z oleju

  • 1 mała cebulka

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki

  • kilka orzechów włoskich

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • posiekany szczypiorek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z makreli

Makrelę lekko osącz z oleju, przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby.

Jajka obierz ze skorupek, dość drobno posiekaj. Oczyszczone orzechy bardzo drobno posiekaj, dodaj do makreli razem z jajkami.

Rozdrobnione składniki wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, połącz z posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Zamiast szczypiorku do pasty możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Zobacz, jak przygotować pastę jajeczną z serem , a także jak zrobić pastę z kiszonych ogórków .

orzechy
orzechy

Źródło zdjęcia: canva/a_namenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy