Smakosze.pl Przepisy Paszteciki z kapustą w formie pierogów
canva.com/Latino Life

Paszteciki z kapustą w formie pierogów

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które każdy powinien mieć w swojej diecie. Jeśli nie lubisz jej naturalnego smaku na surowo, warto sporządzić z niej pyszne paszteciki. Ich wykonanie jest łatwe i zabiera wyjątkowo mało czasu, jak na tak dobrą potrawę.

W kapuście znajduje się tyle samo witaminy C, co w cytrynie. Poza nią, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania czuć ulatniającą się z niej siarkę, która świetnie działa na kondycje włosów, skóry czy paznokci.

Kapusta w pysznych pasztecikach

Takie paszteciki świetnie nadają się jako zamiennik do klasycznych kanapek zabieranych do szkoły czy pracy. Jeśli w miejscu nauki lub pracy masz mikrofalówkę, użyj jej do ponownego podgrzania pasztecików. Dzięki temu będą o wiele smaczniejsze niż na zimno.

Kolejnym atutem jest łatwy dostęp do składników. Praktycznie każdy z nas ma w swoim domu mąkę, wodę czy sól, więc wyjście do sklepu ogranicza się jedynie do kapusty czy świeżych ziół, których długie przechowywanie niestety nie jest możliwe.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy niesamowite przepis na naleśniki z niecodziennym składnikiem. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszą białą kapustę na gołąbki, jaka została wyhodowana przez człowieka.

Przepis na paszteciki z kapustą

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej

  • 260 ml wody

  • 25 gramów drożdży

  • pół łyżeczki soli do smaku

  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 kg świeżej kapusty

  • 2 cebule

  • koperek

  • pietruszka

  • ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki

  • pieprz i sól

  • olej roślinny

Źródło: Lebensmittelfotos z Pixabay

Zacznij od zrobienia ciasta. Do dużej miski wrzuć drożdże, wodę oraz mąkę. Zacznij mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie zbyt sztywne - przejdź do wyrabiania dłonią. Przykryj ciasto ścierka i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

W między czasie obierz cebulę oraz dokładnie umyj kapustę. Oba warzywa posiekaj w drobną kostkę. Cebulę wrzuć na patelnie z olejem. Smaż do momentu, gdy zmieni swój kolor na jasno brązowy. Dodaj do niej kapustę, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj koperek i pietruszkę.

Ciasto rozwałkuj i podziel na mniejsze kawałki. Na każdy z nich wyłóż po łyżce farszu, następnie złóż ciasto podobnie jak pierogi i zalep rogi. Smaż paszteciki na złoty kolor z obu stron. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Smaker, Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy