Smakosze.pl
Naleśniki - najlepszy przepis

canva/DAPA Images

Nietypowy przepis na naleśniki

2 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki jadamy tak często, że szybko mogą się znudzić nawet największemu smakoszowi. Dlatego warto wprowadzać do swojego jadłospisu ulepszenia i zmiany, które nadadzą mu nowej jakości. Poniżej prezentujemy naleśniki z dodatkiem espresso, co zupeł

Naleśniki mogą wydawać się pospolitym wręcz posiłkiem. Ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, składniki nie są drogie i cała operacja jest względnie prosta. Mimo to nawet z tak popularnego dania można zrobić coś ekskluzywnego. 

Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego, jest dodanie do ciasta naleśnikowego odrobiny kawy. Jej intensywny smak podkreśli resztę dodatków, z którymi będziemy jeść naleśniki. Warto jednak pamiętać, że dodatek kawy sprawdza się jedynie przy jedzeniu naleśników na słodko. 

Naleśniki z kawą są przepyszne

Dobrej jakości kawa ma przyjemny, lekko kwaśny palony smak, który często przypomina czekoladę, owoce czy karmel. Naturalna goryczka nadaje ciastu kontrastu do słodkich dodatków, z którymi takie naleśniki najlepiej smakują. Świetnie sprawdzają się banany z czekoladą czy waniliowy twarożek. 

Jeśli chcesz, aby finalne placuszki były bardziej puszyste, nie dodawaj do ciasta zwykłej wody - zamień ją na gazowaną. Dwutlenek węgla uwięziony w wodzie sprawi, że ciasto spulchni się i podczas smażenia delikatnie wyrośnie. Takie naleśniki są znacznie smaczniejsze i przyjemniejsze. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy niesamowite właściwości, jakie ma w sobie natka marchewki. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas. 

Przepis na ciasto naleśnikowe z kawą

Składniki: 

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 30 ml oleju

  • szczypta soli

  • filiżanka espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Zacznij od dokładnego ubicia jajek. Wbij je do miski, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować je mikserem. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość i staną się puszystą pianą, możesz skończyć mieszanie. Wlej do jajek wodę gazowaną oraz mleko i delikatnie całość wymieszaj. 

Partiami wsypuj do masy przesianą przez sitko mąkę. Miksuj całość do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Teraz należy wlać olej oraz kawę i ponownie miksować przez 5 minut. Po wszystkim odstaw ciasto na 20 minut, żeby mąka pochłonęła wilgoć z wody.

Patelnie rozgrzej na palniku. Za pomocą ręcznika papierowego rozsmaruj powierzchnie patelni tłuszczem. Wylej szybkim ruchem porcję ciasta i smaż z obu stron, aż będzie ładnie zarumienione. Powtarzaj czynność, do czasu, gdy usmażysz wszystkie naleśniki. Podawaj je z wybranymi słodkimi dodatkami. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >