Nietypowy przepis na naleśniki
Naleśniki mogą wydawać się pospolitym wręcz posiłkiem. Ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, składniki nie są drogie i cała operacja jest względnie prosta. Mimo to nawet z tak popularnego dania można zrobić coś ekskluzywnego.
Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego, jest dodanie do ciasta naleśnikowego odrobiny kawy. Jej intensywny smak podkreśli resztę dodatków, z którymi będziemy jeść naleśniki. Warto jednak pamiętać, że dodatek kawy sprawdza się jedynie przy jedzeniu naleśników na słodko.
Naleśniki z kawą są przepyszne
Dobrej jakości kawa ma przyjemny, lekko kwaśny palony smak, który często przypomina czekoladę, owoce czy karmel. Naturalna goryczka nadaje ciastu kontrastu do słodkich dodatków, z którymi takie naleśniki najlepiej smakują. Świetnie sprawdzają się banany z czekoladą czy waniliowy twarożek.
Jeśli chcesz, aby finalne placuszki były bardziej puszyste, nie dodawaj do ciasta zwykłej wody - zamień ją na gazowaną. Dwutlenek węgla uwięziony w wodzie sprawi, że ciasto spulchni się i podczas smażenia delikatnie wyrośnie. Takie naleśniki są znacznie smaczniejsze i przyjemniejsze.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy niesamowite właściwości, jakie ma w sobie natka marchewki. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas.
Przepis na ciasto naleśnikowe z kawą
Składniki:
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
500 g mąki pszennej
2 jajka
30 ml oleju
szczypta soli
filiżanka espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Zacznij od dokładnego ubicia jajek. Wbij je do miski, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować je mikserem. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość i staną się puszystą pianą, możesz skończyć mieszanie. Wlej do jajek wodę gazowaną oraz mleko i delikatnie całość wymieszaj.
Partiami wsypuj do masy przesianą przez sitko mąkę. Miksuj całość do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Teraz należy wlać olej oraz kawę i ponownie miksować przez 5 minut. Po wszystkim odstaw ciasto na 20 minut, żeby mąka pochłonęła wilgoć z wody.
Patelnie rozgrzej na palniku. Za pomocą ręcznika papierowego rozsmaruj powierzchnie patelni tłuszczem. Wylej szybkim ruchem porcję ciasta i smaż z obu stron, aż będzie ładnie zarumienione. Powtarzaj czynność, do czasu, gdy usmażysz wszystkie naleśniki. Podawaj je z wybranymi słodkimi dodatkami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl