Smakosze.pl Przepisy Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje
canva/AndreyCherkasov

Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje

13 lipca 2022

Rosół jest wyśmienitą zupą, którą często przyrządzamy. Nierzadko jednak brak nam pomysłu co zrobić z pozostałym po gotowaniu mięsem i warzywami. Jedna z opcji jest przygotowanie z nich pysznego pasztetu. Tym razem mamy dla was recepturę, która nie wymaga nawet pieczenia. Sprawdźcie koniecznie, bo ze świeżym chlebem smakuje doskonale.

Pasztet z mięsa po rosole niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Receptura pozwalająca przygotować smaczne smarowidło do kanapek z gotowanego w rosole kurczaka z pewnością wam się spodoba. Zrobienie pasty nie sprawi nikomu kłopotów , a jej smak zależał będzie od fantazji i tego, jakie zioła wpadną wam ręce. Spróbujcie, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na wyśmienity pasztet do smarowania z resztek po rosole

Składniki:

  • 1 porcja kurczaka z rosołu

  • 300 ml bulionu drobiowego

  • 1 mała cebula

  • 1 marchewka z rosołu

  • 30 g żelatyny

  • ulubione suszone zioła np. majeranek lub oregano

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?

Pasztet z mięsa po rosole jest banalnie prosty w przygotowaniu. Kurczaka z rosołu oczyszczamy z kości. Mięso przenosimy do wysokiego pojemnika blendera. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją w rondelku na odrobinie oleju i dodajemy do mięsa. Wrzucamy także marchewkę z rosołu, a następnie starannie blendujemy.

Do rondla wlewamy bulion i podgrzewamy go na małym ogniu. Wsypujemy żelatynę, cały czas mieszając. Gdy się rozpuści, przelewamy miksturę do zblendowanego mięsa z warzywami.

Masę ponownie mieszamy przy pomocy blendera. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami, a następnie przenosimy ją do foremki lub słoików.

Studzimy i umieszczamy w lodówce. Chłodzimy przez minimum 12 godzin. Podajemy z domowym pieczywem np. z chrupiącym chlebem z garnka . Smacznego. Godny uwagi jest również przepis na pasztet z warzyw po rosole .

Kanapki z pasztet z mięsa po rosole będą wyśmienite
Kanapki z pasztet z mięsa po rosole będą wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy