Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje
Rosół jest wyśmienitą zupą, którą często przyrządzamy. Nierzadko jednak brak nam pomysłu co zrobić z pozostałym po gotowaniu mięsem i warzywami. Jedna z opcji jest przygotowanie z nich pysznego pasztetu. Tym razem mamy dla was recepturę, która nie wymaga nawet pieczenia. Sprawdźcie koniecznie, bo ze świeżym chlebem smakuje doskonale.
Pasztet z mięsa po rosole niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Receptura pozwalająca przygotować smaczne smarowidło do kanapek z gotowanego w rosole kurczaka z pewnością wam się spodoba. Zrobienie pasty nie sprawi nikomu kłopotów , a jej smak zależał będzie od fantazji i tego, jakie zioła wpadną wam ręce. Spróbujcie, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na wyśmienity pasztet do smarowania z resztek po rosole
Składniki:
-
1 porcja kurczaka z rosołu
-
300 ml bulionu drobiowego
-
1 mała cebula
-
1 marchewka z rosołu
-
30 g żelatyny
-
ulubione suszone zioła np. majeranek lub oregano
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?
Pasztet z mięsa po rosole jest banalnie prosty w przygotowaniu. Kurczaka z rosołu oczyszczamy z kości. Mięso przenosimy do wysokiego pojemnika blendera. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją w rondelku na odrobinie oleju i dodajemy do mięsa. Wrzucamy także marchewkę z rosołu, a następnie starannie blendujemy.
Do rondla wlewamy bulion i podgrzewamy go na małym ogniu. Wsypujemy żelatynę, cały czas mieszając. Gdy się rozpuści, przelewamy miksturę do zblendowanego mięsa z warzywami.
Masę ponownie mieszamy przy pomocy blendera. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami, a następnie przenosimy ją do foremki lub słoików.
Studzimy i umieszczamy w lodówce. Chłodzimy przez minimum 12 godzin. Podajemy z domowym pieczywem np. z chrupiącym chlebem z garnka . Smacznego. Godny uwagi jest również przepis na pasztet z warzyw po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy
-
Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Źródło: beszamel.se