Pasztet sojowy: przekąska wege
Pixabay.com

Pasztet sojowy: przekąska wege

Pasztet sojowy to popularna bezmięsna przekąska, która pasuje na każdy stół i świetnie smakuje z majonezem czy keczupem. Wymaga cierpliwości, ale pasztet sojowy wart jest zabiegów. Poznaj prosty przepis na pasztet sojowy!

Pasztet sojowy: dla kogo?

Pasztet sojowy to smaczna przekąska dla każdego, kto dba o zdrowie i linię. Oczywiście, jako potrawa bezmięsna nada się szczególnie dla wegetarian.

Pasztet sojowy: na jaką okazję?

Pasztet sojowy to doskonały dodatek do kanapek lub przystawka na zimno. Pasuje wszędzie tam, gdzie spodziewamy się zwykłego pasztetu, a ponieważ jet to danie wegetariańskie, możemy też podawać je na postne stoły.

Pasztet sojowy: ile kalorii?

Pasztet sojowy to danie fit – lekkie, zdrowe, bez zbędnych kalorii. Bez obaw mogą go jeść osoby na ścisłej diecie.

Pasztet sojowy: trudność

Pasztet sojowy jest dość łatwy do przygotowania, choć gotowanie może zająć sporo czasu. Przygotowanie potrawy wymaga umiejętności obsługi piekarnika, miksera i maszynki do mięsa lub malaksera. Na szczęście zaawansowane operacja nie będą konieczne, wystarczy umieć włączyć urządzenie i nastawić na odpowiedni tryb.

Większość pozostałych czynności ogranicza się do gotowania soi w garnku i dodawania do niej posiekanych lub startych składników.

Pasztet sojowy: czas na przygotowanie

Pasztet sojowy wymaga wykonywania czynności w dużych odstępach czasowych, żeby masa sojowa z dodatkami odpowiednio się zmacerowała, nabrała konsystencji, smaku i aromatu. Całe przygotowania mogą zająć nawet trzy dni i pasztetu możemy spróbować dopiero rano czwartego dnia. Można nieco skrócić procedurę do dwóch dni.

Pasztet sojowy: składniki (ok. 8 porcji)

  • Soja sucha – 500 g
  • Jajka – 3 duże
  • Marchew – 1 spora
  • Pietruszka – 1 średnia
  • Oliwa niefiltrowana – 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • Kmin rzymski – ½ łyżeczki
  • Imbir starty – ½ łyżeczki

Pasztet sojowy: składniki opcjonalne

  • Cebula – 1 spora
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Oliwki – 1 szklanka
  • Bulion warzywny – 1 litr

Pasztet sojowy: potrzebne przybory

Do przygotowania pasztetu sojowego potrzebny nam będzie podstawowy zestaw narzędzi kuchennych oraz kilka bardziej zaawansowanych urządzeń: nóż, tarka, obierak, łyżka, garnek, forma do pieczenia i piecyk, malakser lub maszynka do mielenia, mikser.

Pasztet sojowy: przygotowanie soi – pierwszy dzień

Bazą dla pasztetu sojowego jest oczywiście soja, którą musimy odpowiednio przygotować. Suchą soję wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej 10 cm ponad poziom samej soi. Soja musi się teraz namaczać przez całą dobę.

Pasztet sojowy: przygotowanie soi – drugi dzień

Następnego dnia przystępujemy do przygotowywania soi do pasztetu. Odcedzamy namoczoną wczoraj soję, zalewamy ją świeżą wodą (tak, żeby sięgała ok. 5 cm ponad soję) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zawrze, przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy soję przez 3 godziny. Po mniej więcej 2 godzinach i 30 minutach dodajemy do wody sól.

Pasztet sojowy: przygotowanie masy do pasztetu – drugi dzień

Kiedy soja się gotuje, obieramy i ścieramy na drobno marchewkę oraz pietruszkę. Kiedy soja zmięknie po 3 godzinach gotowania, dodajemy do niej warzywa i gotujemy jeszcze przez parę minut bez przykrycia, żeby cała woda odparowała.

Kiedy woda zniknie, zestawiamy garnek z soją z ognia, dodajemy przyprawy wedle gustu (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kmin, imbir, majeranek), mieszamy masę i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy jeszcze połamaną czerstwą kajzerkę.

Teraz znowu musimy odczekać dobę, by masa do pasztetu się zmacerowała. Jeśli czas nas goni, możemy odczekać tylko do pełnego namoczenia się kajzerki i całkowitego ostudzenia masy – ok. 30 minut.

Pasztet sojowy: przygotowanie masy do pasztetu – trzeci dzień

Następnego dnia dodajemy do garnka oliwę i koncentrat pomidorowy, ewentualnie także dodatkową szczyptę soli i pieprzu, a potem całą masę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub malakser, który jednocześnie kroi i miesza.

Musimy teraz wziąć jajka, oddzielić żółtka od białek, żółtka wrzucić do masy na pasztet, a białka ubić na pianę i dopiero wtedy też wrzucić do garnka. Całą masę miksujemy, aż uzyska jednolitą konsystencję.

Nasza masa na pasztet sojowy jest już gotowa!

Pasztet sojowy: pieczenie

Pozostało upiec pasztet sojowy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy zmiksowaną masą. Wkładamy formę do piekarnika bez żadnego przykrycia i pieczemy pasztet sojowy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.

Po upieczeniu nie można niestety od razu brać się co jedzenia. Pasztet wyjmujemy z formy na talerz, odstawiamy na bok, żeby wystygł, a potem wkładamy go do lodówki na całą noc.

Pasztet sojowy: podanie – czwarty dzień

Rano możemy wreszcie spróbować naszego pasztetu sojowego. Kroimy go i podajemy na kanapkach z dowolnymi dodatkami, np. keczupem, majonezem, sosami czy przetworami.

Pasztet sojowy: urozmaicenia

Kto woli jeść pasztet nieco bardziej pikantny, może do masy dodać też cebulę, czosnek i oliwki. Smak wzbogaci też ugotowanie soi w bulionie warzywnym zamiast czystej wody.

Następny artykuł