Smakosze.pl Przepisy Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji
canva/Grzegorz Januszewicz

Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji

4 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pasztet z soczewicy jest doskonałym pomysłem na pożywną przekąskę lub dodatek do pieczywa. Kanapki z bezmięsnym pasztetem są o wiele zdrowsze od kromek z kupną wędliną, serem czy pasztetem drobiowym. Poznaj przepis na pasztet z soczewicy. Zrobisz go z kilku składników.

Pasztet z soczewicy jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do chleba czy świeżej bułki. Jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Pasztet doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska, a także jako dodatek do pieczywa.

Przed przygotowaniem pasztetu z soczewicy kilkukrotnie opłucz ziarna pod zimną wodą, aż woda z mętnej stanie się przejrzysta i klarowna. Soczewicę obgotuj i wymieszaj z ryżem i starą marchewką. Pasztet z soczewicy dopraw kminkiem, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki.

Do pasztetu z soczewicy wykorzystaj ryż o długich ziarnach, najlepiej basmati lub jaśminowy. Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Opłukany ryż nie poskleja się podczas gotowania. Ziarna będą oddzielone, sypkie i doskonale połączą się z soczewicą i resztą składników.

Wyśmienity pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati

  • 2 większe marchewki

  • duża cebula czerwona

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 jajka

  • łyżka masła klarowanego

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka soli

Jak przyrządzić pożywny pasztet z soczewicy i ryżu?

Soczewicę wsyp do miski, zalej wodą, odcedź. Czynność powtarzaj do momentu, kiedy woda zrobi się klarowna. Oczyszczone ziarna przesyp do garnka, zalej wodą, wsyp sól i gotuj około 7 minut, odcedź.

Ugotuj również ryż według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj starte marchewki i smaż kilka minut. Przygotowane składniki przełóż do jednej miski.

Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku przyprawami. Wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż do podłużnej formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, piecz mniej więcej godzinę.

Przygotuj również wyśmienite gołąbki z soczewicą . Pomysł na bezmięsny obiad? Kotlety z soczewicy i pieczarek są o wiele smaczniejsze od mięsnych kotletów.

soczewica
canva/sommail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy