Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji
Pasztet z soczewicy jest doskonałym pomysłem na pożywną przekąskę lub dodatek do pieczywa. Kanapki z bezmięsnym pasztetem są o wiele zdrowsze od kromek z kupną wędliną, serem czy pasztetem drobiowym. Poznaj przepis na pasztet z soczewicy. Zrobisz go z kilku składników.
Pasztet z soczewicy jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do chleba czy świeżej bułki. Jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Pasztet doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska, a także jako dodatek do pieczywa.
Przed przygotowaniem pasztetu z soczewicy kilkukrotnie opłucz ziarna pod zimną wodą, aż woda z mętnej stanie się przejrzysta i klarowna. Soczewicę obgotuj i wymieszaj z ryżem i starą marchewką. Pasztet z soczewicy dopraw kminkiem, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki.
Do pasztetu z soczewicy wykorzystaj ryż o długich ziarnach, najlepiej basmati lub jaśminowy. Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Opłukany ryż nie poskleja się podczas gotowania. Ziarna będą oddzielone, sypkie i doskonale połączą się z soczewicą i resztą składników.
Wyśmienity pasztet z soczewicy
Składniki:
-
500 g czerwonej soczewicy
-
2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati
-
2 większe marchewki
-
duża cebula czerwona
-
pęczek natki pietruszki
-
2 jajka
-
łyżka masła klarowanego
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka kminku
-
łyżeczka suszonego oregano
-
łyżeczka pieprzu
-
łyżeczka soli
Jak przyrządzić pożywny pasztet z soczewicy i ryżu?
Soczewicę wsyp do miski, zalej wodą, odcedź. Czynność powtarzaj do momentu, kiedy woda zrobi się klarowna. Oczyszczone ziarna przesyp do garnka, zalej wodą, wsyp sól i gotuj około 7 minut, odcedź.
Ugotuj również ryż według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj starte marchewki i smaż kilka minut. Przygotowane składniki przełóż do jednej miski.
Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku przyprawami. Wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż do podłużnej formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, piecz mniej więcej godzinę.
Przygotuj również wyśmienite gołąbki z soczewicą . Pomysł na bezmięsny obiad? Kotlety z soczewicy i pieczarek są o wiele smaczniejsze od mięsnych kotletów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Szef kuchni zdradził nam przepis na delikatne ciasto na pierogi. Gorącą wodę zastępuje innym płynem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama