Sycące kotlety z soczewicy i pieczarek. Wyśmienity obiad bez grama mięsa
Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?
Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.
Przepis na wyśmienite kotlety z soczewicy i pieczarek
Składniki:
20 dag ziaren czerwonej soczewicy
500 ml wody
70 dag pieczarek
1 większa cebula
2-3 ząbki czosnku
4 duże jaja
2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki chili
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety z soczewicy i pieczarek?
Soczewicę płuczemy na sicie, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wsypujemy ziarno i gotujemy je 13-14 minut pod przykryciem. Doprawiamy, wsypując obie papryki, kurkumę, oregano i pieprz wedle uznania. Odparowujemy przez chwilę, mieszając soczewicę z dodatkami.
Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy nieco się zredukują, wrzucamy cebulę. Pod koniec smażenia — gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
Masę studzimy i łączymy z soczewicą, odmierzoną bułką tartą, dwoma jajkami oraz natką pietruszki. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w pozostałych jajach oraz dodatkowej porcji bułki tartej.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Rumiane kotlety z soczewicy i pieczarek podajemy po osuszeniu z nadmiaru tłuszczu. Świetnie smakują z surówką z pomidorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie dania. Polecamy znakomite gołąbki z soczewicą i fetą. Być może skusi was też rozgrzewające warzywne leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Źródło: kwestiasmaku