Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące kotlety z soczewicy i pieczarek. Wyśmienity obiad bez grama mięsa

Sycące kotlety z soczewicy i pieczarek. Wyśmienity obiad bez grama mięsa

kotlety z soczewicy
canva/pixelshot

Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?

Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.

Przepis na wyśmienite kotlety z soczewicy i pieczarek

Składniki:

  • 20 dag ziaren czerwonej soczewicy

  • 500 ml wody

  • 70 dag pieczarek

  • 1 większa cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 4 duże jaja

  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki chili

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety z soczewicy i pieczarek?

Soczewicę płuczemy na sicie, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wsypujemy ziarno i gotujemy je 13-14 minut pod przykryciem. Doprawiamy, wsypując obie papryki, kurkumę, oregano i pieprz wedle uznania. Odparowujemy przez chwilę, mieszając soczewicę z dodatkami.

Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy nieco się zredukują, wrzucamy cebulę. Pod koniec smażenia — gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.

Masę studzimy i łączymy z soczewicą, odmierzoną bułką tartą, dwoma jajkami oraz natką pietruszki. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w pozostałych jajach oraz dodatkowej porcji bułki tartej.

Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Rumiane kotlety z soczewicy i pieczarek podajemy po osuszeniu z nadmiaru tłuszczu. Świetnie smakują z surówką z pomidorów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie dania. Polecamy znakomite gołąbki z soczewicą i fetą. Być może skusi was też rozgrzewające warzywne leczo.

Kotlety z soczewicy i pieczarek są pyszne
canv/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku