Smakosze.pl
Galaretkowiec

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Marioli

Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczenia

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pyszny galaretkowiec to deser, który przypadnie do gustu zarówno mniejszym, jak i większym smakoszom. Szybki deser bez pieczenia był wielkim hitem w czasach PRL-u. Pomysłowy smakołyk budzi bardzo pozytywne wspomnienia, często kojarzy się bow

Sama myśl o galaretkowcu przywołuje nostalgię. Deser bił rekordy popularności w czasach PRL-u i często robiły go nasze mamy, babcie i ciocie. Masz ochotę na kulinarny powrót do minionych błogich czasów? Mamy dobrą informację, znamy fantastyczny przepis na ten smakołyk!

Kultowy galaretkowiec zachwyci dużych i małych

Ciasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. W sieci możemy znaleźć wiele przepisów na przysmaki o nieraz bardzo intrygujących nazwach. Jakiś czas temu pisaliśmy o uwielbianym   "Śnieżnym puchu.

Dziś zapraszamy Was na nieco sentymentalną podróż w czasy PRL-u i spotkanie z niezapomnianym galaretkowem. Do jego zrobienia nie potrzeba ani zbyt wiele czasu, ani wyszukanych składników.

Prosty do wykonania specjał idealnie sprawdzi się na deser lub na urodzinowe przyjęcie. Naszym zdaniem danie z powodzeniem może konkurować ze współczesnymi specjałami. Poniżej podajemy ekspresowy przepis na galaretkowiec.

Przepis na galaretkowiec

Niezbędne składniki:

  • 3 opakowania galaretek w różnych kolorach

  • 300 ml wody

  • 600 g jogurtu greckiego

  • 200 g śmietanki kremówki

  • 50 g cukru pudru

  • 30 g żelatyny w proszku

Sposób wykonania:

Każdą z galaretek rozpuść w zimnej wodzie. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia, a następnie pokrój w grubą kostkę. Żelatynę zalej zimną wodą, a następnie podgrzej w mikrofalówce.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Połącz ją z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Kilka łyżek masy dodaj do żelatyny, wymieszaj i wlej do jogurtu. Wrzuć do masy pokrojone wcześniej kostki galaretek.

Przelej masę do formy na babę. Schłódź ją w lodówce.

Inny doskonały przepis na galaretkowiec znajdziesz na kanale Kuchnia Marioli na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Justynadragan

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >