Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczenia
Sama myśl o galaretkowcu przywołuje nostalgię. Deser bił rekordy popularności w czasach PRL-u i często robiły go nasze mamy, babcie i ciocie. Masz ochotę na kulinarny powrót do minionych błogich czasów? Mamy dobrą informację, znamy fantastyczny przepis na ten smakołyk!
Kultowy galaretkowiec zachwyci dużych i małych
Ciasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. W sieci możemy znaleźć wiele przepisów na przysmaki o nieraz bardzo intrygujących nazwach. Jakiś czas temu pisaliśmy o uwielbianym "Śnieżnym puchu.
Dziś zapraszamy Was na nieco sentymentalną podróż w czasy PRL-u i spotkanie z niezapomnianym galaretkowem. Do jego zrobienia nie potrzeba ani zbyt wiele czasu, ani wyszukanych składników.
Prosty do wykonania specjał idealnie sprawdzi się na deser lub na urodzinowe przyjęcie. Naszym zdaniem danie z powodzeniem może konkurować ze współczesnymi specjałami. Poniżej podajemy ekspresowy przepis na galaretkowiec.
Przepis na galaretkowiec
Niezbędne składniki:
3 opakowania galaretek w różnych kolorach
300 ml wody
600 g jogurtu greckiego
200 g śmietanki kremówki
50 g cukru pudru
30 g żelatyny w proszku
Sposób wykonania:
Każdą z galaretek rozpuść w zimnej wodzie. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia, a następnie pokrój w grubą kostkę. Żelatynę zalej zimną wodą, a następnie podgrzej w mikrofalówce.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Połącz ją z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Kilka łyżek masy dodaj do żelatyny, wymieszaj i wlej do jogurtu. Wrzuć do masy pokrojone wcześniej kostki galaretek.
Przelej masę do formy na babę. Schłódź ją w lodówce.
Inny doskonały przepis na galaretkowiec znajdziesz na kanale Kuchnia Marioli na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Justynadragan