Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych
Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.
Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.
Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.
Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.
Przepis Karola Okrasy na najsmaczniejsze kotlety schabowe. Sekretem jest panierka
Składniki:
-
500 g schabu bez kości
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki krupczatki
-
200 g bułki tartej
-
sól, pieprz
-
smalec lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Będą soczyste i pełne smaku
Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy kotlet oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Kotlety panieruj kolejno w mące krupczatce, jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru i chrupiącej, grubej panierki. Kotlety schabowe podaj z kapustą zasmażaną z kminkiem lub kiszonym ogórkiem , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
-
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
-
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: KuchniaLidla.pl na YouTube