Pełna warzyw i pożywna. Na wiosnę ta zupa to rewelacja
Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.
Zupa brokułowa
Choć w zupie tej znajdziemy bogactwo warzyw , można nazwać ją brokułową . To właśnie to warzywo stanowi jej dominantę smakową. Choć w Polsce uważamy zupy za danie na przystawkę, ta warzywna potrawa jest pełnym posiłkiem.
Zupy są zawsze dobrym wsparciem diety redukcyjnej. I chociaż ta akurat nie należy do przesadnie niskokalorycznych, także może pełnić taką funkcję. Z warzywami zjadamy w niej mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę jelit i ułatwia trawienie . A ponieważ takiej zupy możemy ugotować od razu duży garnek, łatwiej nam później gasić niewielki głód bez podjadania.

Zupa z serem
A skoro już przy kaloriach jesteśmy: za sycący charakter tej zupy odpowiada w dużej mierze zawarty w niej ser. Ilustracje w tym przepisie pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny. Autorka używa w tej roli cheddara. Zupę zagęszcza też dobrze ser topiony.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg brokuła
- 200 ml śmietanki
- 50 g sera topionego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, musztarda dijon
- 1 łyżka masła klarowanego

Prosta zupa warzywna
Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W garnku roztapiamy masło klarowane.
Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem . Dusimy, aż marchewka będzie al dente.

Warzywa zalewamy w garnku litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Dodajemy śmietankę i musztardę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
Brokuła dzielimy na różyczki. Dokładnie je opłukujemy. Małe kawałki wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości .
Kiedy brokuły będą miękkie, dodajemy serek topiony w mniejszych kawałkach. Mieszamy, aż się rozpuści. Zupę od tego czasu gotujemy jeszcze przez 5 minut .
Wypróbuj też przepisy na pastę rybno-jajeczną i niezwykłe kraszanki na Wielkanoc .
