Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Hit to mało powiedziane

Oto jeszcze jeden sposób na wprowadzenie motywu jajka na wielkanocny stół. Nie musi wiązać się z jedzeniem kolejnej porcji. Pozwala też wykorzystać coś, co zazwyczaj jest odpadem – skorupki jajek.
Galaretka drobiowa w wydmuszkach
Oczywiście skorupki jajek nie muszą nigdy być kuchennym śmieciem. Po zmieleniu na pył stają się świetnym nawozem. W małych drobinkach są też zaporą dla ślimaków, dzięki którym nie podpełzną one do naszych grządek z sałatą.
Jednak w święta wielkanocne jajek zużywamy tyle, że nie zaszkodzi jeszcze jedno zastosowanie. W tym wypadku stosujemy je jako formę do galaretki drobiowej. Ta zdrowa przekąska pozwala wprowadzić więcej warzyw do naszej świątecznej diety.
Galaretki w kształcie jajek
Zamiast wydmuszek można w podobnym przepisie użyć gotowych foremek do uzyskiwania kszałtu jajek. Na rynku dostępne są dwa rodzaje – takie, które dzielą się w pionie, dobre do przygotowywania pustych w środku czekoladowych jajek. Drugie to otwierane od góry oraz w połowie poziomo. W tych z łatwością zrobimy nasze galaretki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- ½ białej części pora
- Po 1 puszce groszku i kukurydzy
- Wydmuszki z 10 jajek
- Żelatyna spożywcza
Jajka w skorupkach
Mięso zalewamy zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości kurczaka i studzimy, nie wylewając wywaru.
Wydmuszki jajek dokładnie czyścimy. Ostrym nożem skrawamy od góry ich otwór, by miał szerokość ok. 2 cm. Dolny otwór zabezpieczamy, by galaretka nie wylewała się.
Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Kurczaka i marchewkę drobno kroimy. Bulion klarujemy i dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu.
Składniki piętrami nakładamy do foremek lub wydmuszek. Kiedy skorupki będą wypełnione, wypełniamy je tężejącym bulionem. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie do pełnego stężenia do lodówki.
Wypróbuj też trik z gotowaniem jajek i przepis na niezwykłe kotlety mielone.





































