Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę folię aluminiową i owijam ją ciastem. Tej przekąski na Wielkanoc zazdroszczą mi wszystkie sąsiadki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2025 11:21

Biorę folię aluminiową i owijam ją ciastem. Tej przekąski na Wielkanoc zazdroszczą mi wszystkie sąsiadki

owijanie folii ciastem
Fot. yutube.com/domowepasjeanki

Nie ma powodów do niepokoju. Folię wyjmujemy przed jedzeniem. Zostaje pomysłowa przekąska, która świetnie nadaje się na wielkanocny stół. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Rożki z ciasta francuskiego

Proste, ale efektywne przekąski to rzecz bardzo w cenie, kiedy zbliżają się święta. Chcemy zaskakiwać gości, bawiąc się jedzeniem w najlepszym tej frazy znaczeniu. Chcemy też podawać zdrowe przekąski w ciekawej formie.

Takie właśnie są te serowe przystawki. Serwowanie przekąsek w postaci rożków to tradycja stara jak świat. Sposób zaś idealnie nadaje się do modyfikowania i używania rozmaitych przepisach, zarówno na wytrawne, jak i słodkie dania.

smarowanie ciasta
Fot. yutube.com/domowepasjeanki
To najgorszy błąd podczas robienia wydmuszek. Pisanki wyjdą do niczego

Owiń ciasto wokół alufolii

Do przyrządzania podobnych deserów kupić można specjalne cukiernicze formy. Jednak nie trzeba – jednorazowe można przygotować z folii aluminiowej. Podobny sposób pokazany jest na kanale Domowe pasje Anki, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Autorka wykorzystuje w ten sposób tylko część ciasta, pozostałą zmienia w innego rodzaju przekąski.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1-2 żółtka jaj
  • 1 osełka tłustego twarogu
  • Opcjonalnie: kilka łyżek jogurtu
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Gałązki natki pietruszki lub marchewki do dekoracji
faszerowanie rożków
 

Rożki-marchewki na Wielkanoc

Ciasto francuskie rozwijamy i wyrównujemy. Kroimy je na pasy o szerokości 2-3 cm. Z jajek wybijamy żółtka i rozmącamy.

Folię aluminiową dzielimy na kwadraty. Każdy z nich składamy na cztery części. Zwijamy je w rożki jak te, które przygotowuje się do lodów.

Począwszy od dołu, owijamy ciasto wokół rożków. Kolejne obroty powinny na siebie nachodzić o kilka milimetrów, by skleiły się podczas pieczenia. Przygotowujemy rożki z dłuższych lub krótszych pasków ciasta, według uznania.

paski ciasta
Fot. yutube.com/domowepasjeanki

Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dokładnie rozmąconym żółtkiem. Wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż zrobią się rumiane. Po ostudzeniu zdejmujemy je delikatnie z aluminiowej formy.

W miseczce rozdrabniamy twaróg. Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek. W razie potrzeby rozluźniamy farsz jogurtem.

Twarożek przekładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy lekko przestudzone rożki. Wbijamy w nie gałązki natki, by całość wyglądała jak rumiane marcheweczki.

Wypróbuj też sposoby na wydmuszki doskonałe i niezwykłe pisanki.

marchewki z twarogiem
Fot. yutube.com/domowepasjeanki