Smakosze.pl Przepisy Perfekcyjna na zimę surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy
canva/ Saharosa40, Getty Images

Perfekcyjna na zimę surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z kapusty pekińskiej nie wymaga zbyt wielkiej pracy, a efekt zawsze wychodzi doskonały. Jej sekretem jest odrobina pomarańczy, która nadaje całości niezwykłej soczystości oraz lekkiej kwaśności. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.

Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do klasycznego obiadu z pieczenią czy kotletami schabowymi. Pikantność i intensywność smaku nadawana jest przez pora, który pokrojone w niewielkie kawałki oddaje całą swoją esencję.

Jeśli chcesz jeszcze mocniejszego smaku, zamień jogurt naturalny na majonez. Pamiętaj jednak, że majonez jest bardzo kalorycznym sosem - wystarczy kilka łyżek, aby szybko poczuć ciężkość na żołądku.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej

  • 1 por

  • 2 pomarańcze

  • szklanka jogurtu

  • sól

  • pieprz

  • kilka liści świeżej bazylii

Na początku oderwij z pora wierzchnią warstwę, opłucz go pod bieżącą wodą i cieniutko pokrój, odcinając korzenie i zieloną część. Przełóż go do dużej miski. Kapustę pekińską opłucz, oderwij z niej wierzchnie brzydkie liście i osusz.

Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i drobno poszatkuj. Zamiast korzystania z noża, możesz użyć również mandoliny do warzyw, która pozwoli uzyskać równomierną wielkość. Przełóż kapustę do miski z porem.

Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki i wyjmij miąższ z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do reszty składników. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, jogurtem oraz liśćmi bazylii. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy