Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji
Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.
Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.
Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.
Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.
Jakie ziemniaki do perfekcyjnych, domowych frytek?
Do frytek najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne typu C. Odmiany te zawierają dużą ilość skrobi i mało wody, dzięki czemu nie rozpadną się i nie będą pstrykać olejem podczas smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Frytki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają jeszcze mniej wody niż młode odmiany. Ziemniaki typu C to ziemniaki idealne również do kopytek, klusek śląskich i placków ziemniaczanych, ponieważ świetnie scalają ciasto.
Blanszowanie i mrożenie frytek- wyjdą idealnie chrupiące
Blanszowanie i mrożenie frytek to sekret do idealnie chrupiących frytek. Pokrojone ziemniaki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, następnie dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Źródło zdjęcia: canva/schankz Zblanszowane i osuszone frytki przełóż na tackę w taki sposób, aby się nie stykały i włóż do zamrażalnika na godzinę. Szybkie mrożenie ziemniaków sprawi, że frytki będą idealnie chrupiące.
Jaki olej do smażenia frytek?
Do smażenia frytek wybierz olej o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu frytki się nie spalą. Tradycyjny olej rzepakowy idealnie sprawdzi się do smażenia, zarówno w garnku, na patelni, jak i frytkownicy.
Źródło zdjęcia: canva/shironagasukujira Frytki możesz usmażyć również na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu. Smalec, podobnie jak olej rzepakowy, wykazuje wysoką temperaturę dymienia i nadaje frytkom delikatnego, mięsnego posmaku.
Jak smażyć frytki?
Na głębokiej patelni, w garnku z grubym dnem lub frytkownicy rozgrzej 1l oleju do temperatury 160 stopni C. Zamrożone frytki smaż małymi partiami przez 5-6 minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy. Jeśli włożysz za dużą ilość frytek, obniżysz temperaturę oleju i frytki zaczną się gotować, a nie smażyć.
Źródło zdjęcia: canva/Magone Gdy usmażysz wszystkie frytki, zwiększ temperaturę oleju do 180 stopni C i ponownie podsmaż małe porcje frytek, tym razem smaż je przez 3-4 minuty, wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane frytki będą doskonale chrupiące.