Smakosze.pl
Perfekcyjne, domowe frytki

canva/fired1991

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.

Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.

Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.

Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.

Jakie ziemniaki do perfekcyjnych, domowych frytek?

Do frytek najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne typu C. Odmiany te zawierają dużą ilość skrobi i mało wody, dzięki czemu nie rozpadną się i nie będą pstrykać olejem podczas smażenia.

Obrane ziemniaki do frytek

Źródło zdjęcia: canva

/
YelenaYemchuk

Frytki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają jeszcze mniej wody niż młode odmiany. Ziemniaki typu C to ziemniaki idealne również do kopytek, klusek śląskich i placków ziemniaczanych, ponieważ świetnie scalają ciasto.

Blanszowanie i mrożenie frytek- wyjdą idealnie chrupiące

Blanszowanie i mrożenie frytek to sekret do idealnie chrupiących frytek. Pokrojone ziemniaki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, następnie dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Pokrojone w słupki ziemniaki przed blanszowaniem i mrożeniem

Źródło zdjęcia: canva/schankz

Zblanszowane i osuszone frytki przełóż na tackę w taki sposób, aby się nie stykały i włóż do zamrażalnika na godzinę. Szybkie mrożenie ziemniaków sprawi, że frytki będą idealnie chrupiące.

Jaki olej do smażenia frytek?

Do smażenia frytek wybierz olej o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu frytki się nie spalą. Tradycyjny olej rzepakowy idealnie sprawdzi się do smażenia, zarówno w garnku, na patelni, jak i frytkownicy.

Olej rzepakowy do smażenia frytek

Źródło zdjęcia: canva/shironagasukujira

Frytki możesz usmażyć również na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu. Smalec, podobnie jak olej rzepakowy, wykazuje wysoką temperaturę dymienia i nadaje frytkom delikatnego, mięsnego posmaku.

Jak smażyć frytki?

Na głębokiej patelni, w garnku z grubym dnem lub frytkownicy rozgrzej 1l oleju do temperatury 160 stopni C. Zamrożone frytki smaż małymi partiami przez 5-6 minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy. Jeśli włożysz za dużą ilość frytek, obniżysz temperaturę oleju i frytki zaczną się gotować, a nie smażyć.

Smażenie frytek na głębokiej patelni

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Gdy usmażysz wszystkie frytki, zwiększ temperaturę oleju do 180 stopni C i ponownie podsmaż małe porcje frytek, tym razem smaż je przez 3-4 minuty, wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane frytki będą doskonale chrupiące.

Z czym podawać domowe frytki?

Chrupiące, domowe frytki oprósz solą morską i podaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym, bbq, tatarskim. Frytki z sosami to świetna przekąska dla całej rodziny.

Frytki przygotujesz również jako zamiennik tradycyjnie podanych, tłuczonych ziemniaków. Kotlety schabowe czy smażona ryba doskonale smakują w towarzystwie chrupiących frytek. Do obiadu przygotuj również surówkę, np. z kiszonej kapusty, a stworzysz doskonały posiłek, który błyskawicznie zniknie z talerzy.

Smażona ryba z domowymi frytkami

Źródło zdjęcia: canva/ClarkandCompany

Frytki to także świetny dodatek do domowych burgerów, niezależnie od tego, czy zrobisz je z kotletem mięsnym, czy w wersji wegetariańskiej, każda bułka będzie smakować wybornie z chrupiącymi, domowymi frytkami.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >