Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu
Placki ziemniaczane ze śmietaną to pomysł na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie i jednocześnie chrupiące placuszki podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane to już tradycyjna potrawa, którą doskonale znamy z dziecięcych lat. Wszyscy uwielbialiśmy placki z cukrem, śmietaną, gulaszem mięsnym lub sosem grzybowym. Zafunduj sobie kulinarny powrót do dzieciństwa i przygotuj wyśmienite placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, jak u babci.
Do smażenia placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o mącznej odmianie, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody. Duża zawartość wody w masie ziemniaczanej rozwarstwi i rozrzedzi placki, będą wyglądać nieestetycznie lub ich nie usmażysz. Ziemniaki mączne doskonale sprawdzą się również do klusek śląskich, pyz z mięsem, kopytek, ponieważ ciasto będzie zwarte i gęste.
Jeśli lubisz placki, jednak nie jesz ich głównie ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu po smażeniu- tu poznasz przepis na wyśmienite placki pieczone w piekarniku, są chrupiące i smakują wybornie.
Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną
Składniki na 8-9 placków:
500 g zeszłorocznych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
cebula
szczypta majeranku
sól, pieprz
200 ml śmietany 18%
posiekany szczypiorek
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, aby oddały nadmiar wody. Zetrzyj również cebulę, posiekaj szczypiorek. Do miski przełóż ziemniaki, cebulę, wsyp mąkę, majeranek, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.
Masę wykładaj łyżką na rozgrzane olej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, do powstania złocistego koloru, następnie przełóż placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Posiekany szczypiorek połącz z kwaśną śmietaną i polej gotowe placki.