Zachwycająca pieczeń z selera. Zdrowe i lubiane warzywo w eleganckim wydaniu. Aż ślinka cieknie
Pieczeń z selera jest świetnym pomysłem na tanie, bezmięsne danie. Prezentuje się pięknie, a jej aromat sprawia, że posiłek jest prawdziwą przyjemnością. Jeśli szukacie pomysłu na uroczysty obiad dla całej rodziny, ten przepis powinien zwrócić waszą uwagę. Zbierze wiele komplementów.
Zachwycającą smakiem pieczeń możecie przygotować nie tylko z mięsa. Pyszne danie na bazie selera, które dziś wam proponujemy, nie zrujnuje waszego portfela , a na talerzu wyglądać będzie znakomicie. Wykonanie jest niesamowicie proste, a sekretem wyjątkowego smaku są dobrze znane przyprawy, które podkreślają delikatne nuty warzywa.
W recepturze nie zabraknie ziół. Użyjemy m.in. lubczyku, cząbru, majeranku i jałowca. Towarzyszyć im będą nadające smaku umami papryka wędzona i sos sojowy oraz wyrazisty ocet balsamiczny. Ten ostatni świetnie zbalansuje słodki smak selera i gruszki, którą dodamy, aby nadać soczystości. Brzmi pysznie.
Przepis na obłędną pieczeń z selera
Składniki:
-
2-3 selery o łącznej masie około 1 kg
-
1 nieduża, niezbyt twarda gruszka
-
sok z połowy cytryny
-
10-15 ml octu balsamicznego
-
10 ml sosu sojowego
-
40 ml oliwy z oliwek
-
2-3 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
4 ziarna jałowca
-
5 niedużych ząbków czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
2 łyżeczki cząbru
-
1 łyżeczka lubczyku
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pieczeń z selera? Prosty przepis na niezwykły obiad
Selery starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Będą pieczone w skórce, więc nie może na nich pozostać piasek czy inne zanieczyszczenia. Każdą z bulw układamy na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, by można nim było potem owinąć ją szczelnie.
Gruszkę pozbawiamy skórki i pestek i przenosimy do naczynia blendera. Dodajemy czosnek bez łupiny oraz sypkie przyprawy. Blendujemy. Sos sojowy, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sok z cytryny mieszamy ze sobą, po czym polewamy nimi równomiernie wszystkie selery.
Jałowiec oraz ziele angielskie delikatnie miażdżymy w moździerzu. Przyprawami nacieramy selery , a następnie pokrywamy je gruszkową masą i również ją wcieramy. Na koniec oprószamy każde warzywo solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy w folii przez 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pieczeń z selera warto sprawdzać patyczkiem. Gdy będzie się łatwo wbijał, danie będzie już gotowe do podania.
Wskazówka: pieczeń świetnie smakuje z buraczkami i ziemniakami. Można te dwa warzywa zapiec w kawałkach wraz z selerową pieczenią, dostosowując czas przyrządzania do ich wielkości. Pamiętajcie jedynie o zapakowaniu ich w folię i nasmarowaniu oliwą.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne przysmaki z selera. Polecamy smaczne i rozpływające się w ustach kotlety obiadowe w chrupiącej panierce. Być może skusi was też pyszna zupa krem z tego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak złagodzić smak wigilijnego kompotu z suszu? Babcia Marta zawsze wzbogaca go o 2 składniki
-
Prosta i sycąca grochówka po mirowsku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich nie ma sobie równych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama