Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na aromatyczną zupę z selera

Przepis na aromatyczną zupę z selera

Zupa krem z selera
canva/Fudio

Seler, mimo że zwykle używany jest jako składnik bulionów, może stanowić bazę rozgrzewającej zupy krem. Dajcie się skusić daniu, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wyjątkowo efektowne i budżetowe.

Ten delikatny i aromatyczny krem zachwyci każdego smakosza. Prażone orzechy idealnie podkreślają smak selera, a dodatek selera naciowego sprawia, że zupa chrupie jeszcze przyjemniej.

Przepis na pyszny krem z selera

Składniki:

  • 1 spory seler

  • 1 cebula

  • 3 średnie ziemniaki

  • 2 gałązki selera naciowego

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 cała gałka muszkatołowa

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatki:

  • orzechy

  • pęczek natki pietruszki

  • chleb razowy

Przygotowanie:

Cebulę ocieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy na nim naszą cebulę. Bulwę selera również obieramy, a następnie kroimy ją w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami, myjąc je przed pokrojeniem.

Selera naciowego także dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Kilka plasterków odkładamy na bok — posłużą do dekoracji zupy. Warzywa dodajemy do cebuli i obsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty.

Następnie do rondla wlewamy bulion warzywny i dusimy jego zawartość przez około 20-30 minut, czyli do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem.

Doprawiamy danie zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do misek z zupą wsypujemy odłożone wcześniej plasterki selera naciowego. Podajemy z uprażonymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz chlebem.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcecie, by zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodajcie łyżkę masła. Pamiętajcie tylko, że wtedy przestaje być wegańska.

  • Możecie też delikatnie zabielić krem śmietanką 12% lub odrobiną śmietanki sojowej. Taki dodatek dostarczy dodatkowej porcji białka.

  • Jeżeli opieczecie chleb, uzyskacie przyjemnie chrupiące tosty, które doskonale pasować będą do charakteru tego dania.

  • Jeśli selera dobrze wyszorujecie przez obraniem, jego skórka będzie mogła posłużyć jako składnik bulionu warzywnego. Zamroźcie ją w woreczku strunowym i zbierajcie w nim inne końcówki i obierki warzyw, a gdy się napełni, ugotujcie pyszną bazę do kolejnych zup.

Polecamy także inne przepisy z wykorzystaniem selera. Wyjątkowo pyszna jest ta surówka z selera, marchewki i jabłka, którą podać możecie np. do schabowego z ziemniakami z wody. Wypróbujcie też koniecznie mielone z selera — naszym zdaniem są lepsze niż mięsny odpowiednik.

Seler z nacią na blacie
Seler z nacią na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kingaparuzel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis