Smakosze.pl Przepisy Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać
TRICOLORS/East News, canva/tbralnina

Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać

31 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.

Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.

Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso.

Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.

Kaczka pieczona z jabłkami w aromatycznym sosie według przepisu Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 tusza kaczki

  • 4 jabłka średniej wielkości

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 łyżek musztardy francuskiej

  • 100 g masła

  • pół szklanki białego, wytrawnego wina

  • łyżeczka kolendry w ziarnach

  • imbir mielony

  • mielony kardamon

  • łyżka płynnego miodu

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić kaczkę z jabłkami? Smaku doda jej pyszny sos

Kaczkę dokładnie oczyść i natrzyj solą, pieprzem, mielonym imbirem, kardamonem. Jabłka, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, posyp imbirem , kardamonem, dodaj kolendrę, wymieszaj.

Kaczkę nafaszeruj przygotowanym nadzieniem z jabłek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej. Resztę nadzienia poukładaj w naczyniu, połóż na nim kaczą tuszkę. Kaczkę piecz ok. 80 minut w piekarniku o temperaturze 160 st. C.

Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz kaczkę jeszcze 30 minut. Z upieczonej kaczki wyjmij nadzienie i przełóż je do garnka. Dodaj sos, który powstał z pieczenia mięsa, wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż cały sos się zredukuje.

Sos zblenduj z kawałkami zimnego masła. Następnie dodaj musztardę, łyżkę miodu i dopraw do smaku solą i pieprzem .

Przygotuj pierś z kaczki z sosem malinowym i tymiankiem . Kaczka rewelacyjnie łączy się również z egzotycznymi owocami- tu poznasz przepis na sałatkę z kaczki z mango i granatem.

Kaczka pieczona z jabłkami
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy