Sałatka z kaczką, mango i granatem - składniki
1 - 2 udka kacze, ugotowane lub upieczone,
1 mango,
rukola z roszponką,
1/2 owocu granatu,
sól i pieprz.
Sos śliwkowy:
3 łyżki powideł śliwkowych,
szczypta suszonego tymianku lub 1 łyżeczka listków świeżego,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz,
1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego.
undefined
Przygotowanie sałatki z kaczką, mango i granatem
Wszystkie składniki sosu śliwkowego włóż do garnka i doprowadź do zagotowania i gotuj ok. 1-2 minuty.
Mięso z kaczki obierz z kości i odstaw.
Granat obierz, usuń łuskę i pestki. Mango obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Na talerzu ułóż rukolę z roszponką, dopraw solą i pieprzem, połóż kaczkę, plasterki mango i posyp granatem. Skrop sosem śliwkowym.