Smakosze.pl

pixabay.com

Piersi kaczki z sosem malinowym i tymiankiem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Piersi kaczki z sosem malinowym i tymiankiem

Jak przyrządzić soczystą pierś z kaczki

Pierś z kaczki nadal jest traktowana jako wytworne i wykwintne danie, które, aby było smaczne, musi zostać odpowiednio przygotowane. Dla wielu kucharzy przyrządzanie pieczeni z tego rodzaju drobiu, to kulinarna sztuka. Dobrze przyrządzona pierś z kaczki to soczyste i kruche mięso, aromatyczna skórka i niezwykły, delikatny smak, ale bez zbędnego tłuszczu. Przede wszystkim sekret tkwi w odpowiednim czasie pieczenia i dobrze ustawionej temperaturze. Ważne jest, by przed pieczeniem kaczkę odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – musi być ogrzana do temperatury pokojowej. Z kolei po upieczeniu nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie z pieca. Przygotowania do pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i owoców bądź nadzienia.

Przyprawioną, ewentualnie faszerowaną kaczkę dobrze jest wstawić na godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć przed pieczeniem. Podczas smażenia, dobrze jest podlewać mięso powstałym sosem. Kaczkę wstawia się do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zmniejszając temperaturę w połowie czasu pieczenia.

Dodatki do potraw z kaczki

Do piersi z kaczki doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaki w ziołach lub ryż gotowany na sypko. Będzie też przepyszna z dodatkiem puree z ziemniaków, kalafiora lub batatów. Ponadto mięso drobiowe bardzo lubi słodkie, wytrawne dodatki na bazie owoców jak sos śliwkowy, malinowy, nadzienie z jabłek i pomarańczy. Dobrze też będą smakować różnego rodzaju lekkimi sałatkami. Jeśli zamiast ziemniaków podajemy ryż, dobrze jest podlać go mieszaniną sosu i tłuszczu, który wytopił się z kaczki. 

Przepis na pierś z kaczki z sosem z malin i tymiankiem

Wytrawna kaczka pieczona z malinowym sosem i puree z kalafiora i ziemniaków to doskonała propozycja na uroczysty obiad.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 pojedyncze piersi kaczki

  • gruboziarnista sól morska i świeży pieprz

  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • szczypta mieszanki przypraw piernikowych

  • 150 g mrożonych lub świeżych malin

  • 1 łyżka miodu

  • ½ kalafiora

  • 4 średnie ziemniaki

Przygotowanie:

  • piersi kaczki ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni

  • mięso ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, uważając by nie uszkodzić mięsa

  • doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską

  • położyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na średnim ogniu, stopniowo wytapiając skórkę przez ok. 12-14 minut

  • następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażać ok. 2 minuty

  • tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika, do naczynia żaroodpornego, skórką do góry. Piec przez 8 minut, wyjąć piersi na talerz i odczekać chwilę przed pokrojeniem

  • ugotować ziemniaki i kalafior, po czym zblednować lub zmiksować na gładkie puree, z dodatkiem rozmarynu

  • sos malinowy przygotować na patelni, na której smażyła się kaczka. Tłuszcz zlać (można go wykorzystać później), na rozgrzaną patelnię wlać wino z przyprawami i zagotować, po paru minutach dodać maliny i gotować przez ok. 3 minuty

  • na koniec dodać miód i doprawić sos solą oraz pieprzem, gotować jeszcze przez 1-2 minuty, do czasu aż część płynu odparuje.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Strzemp Katarzyna

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >