Piersi kaczki z sosem malinowym i tymiankiem
Piersi kaczki z sosem malinowym i tymiankiem
Jak przyrządzić soczystą pierś z kaczki
Pierś z kaczki nadal jest traktowana jako wytworne i wykwintne danie, które, aby było smaczne, musi zostać odpowiednio przygotowane. Dla wielu kucharzy przyrządzanie pieczeni z tego rodzaju drobiu, to kulinarna sztuka. Dobrze przyrządzona pierś z kaczki to soczyste i kruche mięso, aromatyczna skórka i niezwykły, delikatny smak, ale bez zbędnego tłuszczu. Przede wszystkim sekret tkwi w odpowiednim czasie pieczenia i dobrze ustawionej temperaturze. Ważne jest, by przed pieczeniem kaczkę odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – musi być ogrzana do temperatury pokojowej. Z kolei po upieczeniu nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie z pieca. Przygotowania do pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i owoców bądź nadzienia.
Przyprawioną, ewentualnie faszerowaną kaczkę dobrze jest wstawić na godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć przed pieczeniem. Podczas smażenia, dobrze jest podlewać mięso powstałym sosem. Kaczkę wstawia się do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zmniejszając temperaturę w połowie czasu pieczenia.
Dodatki do potraw z kaczki
Do piersi z kaczki doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaki w ziołach lub ryż gotowany na sypko. Będzie też przepyszna z dodatkiem puree z ziemniaków, kalafiora lub batatów. Ponadto mięso drobiowe bardzo lubi słodkie, wytrawne dodatki na bazie owoców jak sos śliwkowy, malinowy, nadzienie z jabłek i pomarańczy. Dobrze też będą smakować różnego rodzaju lekkimi sałatkami. Jeśli zamiast ziemniaków podajemy ryż, dobrze jest podlać go mieszaniną sosu i tłuszczu, który wytopił się z kaczki.
Przepis na pierś z kaczki z sosem z malin i tymiankiem
Wytrawna kaczka pieczona z malinowym sosem i puree z kalafiora i ziemniaków to doskonała propozycja na uroczysty obiad.
Składniki na 2-3 porcje:
2 pojedyncze piersi kaczki
gruboziarnista sól morska i świeży pieprz
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szczypta mieszanki przypraw piernikowych
150 g mrożonych lub świeżych malin
1 łyżka miodu
½ kalafiora
4 średnie ziemniaki
Przygotowanie:
piersi kaczki ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
mięso ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, uważając by nie uszkodzić mięsa
doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską
położyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na średnim ogniu, stopniowo wytapiając skórkę przez ok. 12-14 minut
następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażać ok. 2 minuty
tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika, do naczynia żaroodpornego, skórką do góry. Piec przez 8 minut, wyjąć piersi na talerz i odczekać chwilę przed pokrojeniem
ugotować ziemniaki i kalafior, po czym zblednować lub zmiksować na gładkie puree, z dodatkiem rozmarynu
sos malinowy przygotować na patelni, na której smażyła się kaczka. Tłuszcz zlać (można go wykorzystać później), na rozgrzaną patelnię wlać wino z przyprawami i zagotować, po paru minutach dodać maliny i gotować przez ok. 3 minuty
na koniec dodać miód i doprawić sos solą oraz pieprzem, gotować jeszcze przez 1-2 minuty, do czasu aż część płynu odparuje.