Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.
Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko.
Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.
Przepis na pałki kurczaka marynowane w maślance
Składniki:
-
8 pałek kurczaka
-
1/2 l maślanki naturalnej
-
słodka i ostra mielona papryka
-
4 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Przygotowanie pałek
Pałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
Pałki kurczaka natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Umieść w pojemniku, zalej maślanką, przemieszaj, by mięso było pokryte płynem.
Pojemnik przykryj, wstaw na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. W czasie marynowania, mięso 1-2 razy przemieszaj.
Mięso kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz je ok. 45 minut.
Po więcej inspiracji na kurczaka zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na uda kurczaka pieczone w rękawie , a także na kurczaka pieczonego w soli .
Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
-
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: blogzapetytem