Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie.
Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem.
Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.
Przepis na wyrazistą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i chrzanem
Składniki:
6 jaj
3 ogórki kiszone
2 łyżeczki chrzan tarty
1 nieduża cebula czerwona
1 łyżka majonezu
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o większych oczkach. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Cebulę pozbawiamy łupiny, a następnie kroimy ją w kosteczkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy, po czym dodajemy ostudzone, obrane i pokrojone w drobną kostkę jajka. Dodajemy starty chrzan i majonez. Doprawiamy wedle uznania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Wskazówka: jeśli surowa cebula jest dla nas zbyt ostrym dodatkiem, warto ją przelać wrzątkiem przed dodaniem do pasty. Ten zabieg sprawi, że będzie łagodniejsza.
Źródło zdjęcia: canva/Roxiller Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku