Kurczak pieczony w soli według Tomasza Strzelczyka. Obiad za grosze, a smak jak z restauracji
Kurczak pieczony wydaje się być dość trudnym w przygotowaniu daniem. W wersji Strzelczyka przyrządzimy go jednak bardzo szybko, a lista składników jest krótka. Tani i prosty pomysł na obiad zachwyci amatorów dobrze przyrządzonego mięsa. Sprawdźcie go koniecznie.
Kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w soli mięso będzie nie tylko niezwykle soczyste, ale też będzie miało pyszną, chrupiąca skórkę. Koniecznie wypróbujcie niezawodną metody Strzelczyka, a wasi bliscy będą prosić o dokładki.
Użycie soli nie tylko umożliwi bezproblemowe wyjęcie kurczaka z naczynia, ale też sprawi, że cały tłuszcz wytapiający się z mięsa zostanie związany. Dzięki temu smak pozostanie wewnątrz przyrządzanego specjału. Tak smacznego posiłku dawno nie jedliście.
Przepis na kurczaka pieczonego w soli według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
kurczak o masie 1,5 kg
1 kg soli
olej rzepakowy
majeranek
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sól wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub blachy. Układamy niej kurczaka, piersią do góry.
Skórkę smarujemy olejem, starannie rozprowadzając go pędzelkiem po powierzchni mięsa. Staramy się nie dopuścić, by olej przedostał się do soli.
Na koniec wierzch kurczaka posypujemy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy około godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Po inne przepisy na aromatyczne mięso zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec wyśmienity schab. Ten natomiast zawiera recepturę na wyborny boczek z pieca.
Źródło zdjęcia: canva/ Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: oddaszfartucha