Mocno przyprawione udka z kurczaka w rękawie. Najszybszy obiad dla całej rodziny
![Mocno przyprawione udka z kurczaka w rękawie](https://images.iberion.media/images/1920/48a_E3_FB_Yyr4bd2t57da_PK_2_Mocno_przyprawione_udka_z_kurczaka_w_rekawie_259f7aa8cf.jpg)
Udka z kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w rękawie będą niezwykle delikatne i soczyste. Zamarynujcie je wcześniej w przyprawach, a podacie rodzinie naprawdę aromatyczną potrawę, którą na długo pozostanie w ich pamięci.
Udka z kurczaka są smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym z pieca. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ten specjał z jabłkami. Zdradzaliśmy też co zrobić, by ich skórka była chrupiąca. Tym razem prezentujemy wam szybką recepturę na aromatyczne udka pieczone w rękawie. Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Przepis na udka kurczaka pieczone w rękawie
Składniki:
500 g udek kurczaka
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
spora szczypta pieprzu
1 szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Udka starannie oczyszczamy. Cebule oraz czosnek pozbawiamy łupiny i dowolnie rozdrabniamy. Mięso wraz z warzywami wkładamy do rękawa. Dodajemy przyprawy oraz oliwę.
Woreczek szczelnie zamykamy, a następnie potrząsamy nim, by składniki marynaty się wymieszały. Możemy też natrzeć nią mięso. Udka wkładamy do lodówki na kilka godzin, by przeszło aromatami.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso wyjmujemy na blat, by się nieco ociepliło. Pieczemy przez 60 minut. Ostrożnie przecinamy folię, a mięso przenosimy do naczynia.
Sos przelewamy do garnka i dodajemy do niego pół szklanki wody. W pozostałej porcji płynu rozprowadzamy mąkę pszenną. Stopniowo dodajemy ją do sosu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, polewamy nią mięso i ziemniaki. Smacznego.
![Udka kurczaka dobrze smakują z ziemniakami i surówką](https://images.iberion.media/images/origin/4f_Kyecq_Yazm_K9_PX_Jo_Y37_CK_Udka_kurczaka_dobrze_smakuja_z_ziemniakami_i_surowka_5a38ab57a5.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: coonakombinuje
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)